Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Rode Kruis krijgt geen toegang tot Jemen’

De door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die sinds vorige week luchtaanvallen uitvoert op Jemen weigert een medisch vliegtuig van het Internationale Rode Kruis (ICRC) te laten landen in de hoofdstad Sanaa. Dat laat de internationale hulporganisatie vandaag weten.

Foto Reuters/ Naiyf Rahma

De door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie die sinds vorige week luchtaanvallen uitvoert op Jemen weigert een medisch vliegtuig van het Internationale Rode Kruis (ICRC) te laten landen in de hoofdstad Sanaa. Dat laat de internationale hulporganisatie vandaag weten.

Het ICRC was van plan om vandaag een vliegtuig vol met medische benodigheden, voldoende om tussen de 700 en 1000 gewonden te verzorgen, te sturen naar Jemen. In het gehele land is er een groot gebrek aan medicijnen.

Medische nood is urgent

Een woordvoerder van het ICRC zegt tegen persbureau Reuters dat ze geen toestemming krijgen om het vliegtuig veilig te laten landen. Welke landen verantwoordelijk zijn voor de weigering blijft nog onduidelijk.

“We still don’t have the permission from coalition members”

Volgens Cedric Schweizer, de leidinggevende van de Jemenitische afdeling van het Internationale Rode Kruis, is de medische nood erg hoog.

“There are casualties across the country. There have been air strikes in the north, west and south, and clashes between opposing Yemeni armed groups in the center and south, that are putting immense strain on already weak medical services,”  

De Iraanse afdeling van de hulporganisatie Rode Halve Maan is er wel in geslaagd om een grote lading medicijnen te bezorgen in Jemen, dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. Het gaat om negentien ton medicijnen en medicamenten en twee ton voedsel. Deze hulpmiddelen zijn waarschijnlijk geleverd aan de shi’itische Houthi’s die vechten tegen de soennitische regeringstroepen van de inmiddels gevluchte Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Ander belangrijk nieuws uit Jemen

  • Tenminste veertig doden zijn gevallen bij luchtaanvallen van de Arabische coalitie op een vluchtelingenkamp in het noorden van Jemen. Het is onduidelijk of dit Al-Mazraq kamp bevolkt werd door onschuldige burgers of door  Houthi-rebellen.
  • Ook zijn er gisternacht tenminste 36 militieleden van de shi’itische Houthi’s omgekomen bij bombardementen op stellingen nabij de luchthaven in de Jemenitische kustplaats Aden. Inwoners van deze stad melden aan internationale persbureau’s dat de luiken van alle winkels zijn gesloten en dat de straten in Aden zijn uitgestorven.
  • In een vandaag uitgezonden gesprek op de Arabische nieuwszender Al Arabiya Hadath vraagt de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Riyadh Yasseen om een Arabisch grondoffensief “as soon as possible”.
  • Iran lijkt juist voor een heel andere koers te kiezen. Zij proberen met Saoedi-Arabië te overleggen om de crisis in Jemen op te lossen. Dat zei de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian vandaag in Koeweit. Iran zou daarvoor al een voorstel klaar hebben liggen.

Saoedi-Arabië nam vorige week het initiatief, in een coalitie met tien Arabische bondgenoten, om rebellen aan te vallen die de macht in Jemen proberen te grijpen. Deze shi’itische Houthi’s zouden volgens de Arabische coalitie gewapende steun ontvangen uit Iran. Besprekingen tussen Iran en Saoedi-Arabië kunnen een belangrijke eerste stap zijn voor oplossing van het gewapende conflict in Jemen.

Lees ook: Even bijpraten: militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand?