Recordaantal passagiers reist via Nederlandse luchthavens

Vliegtuigen op Schiphol
Vliegtuigen op Schiphol Foto ANP / Olaf Kraak

Vorig jaar zijn voor het eerst meer dan 60 miljoen reizigers via Nederlandse luchthavens gevlogen. Van hen reisde 90 procent via Schiphol. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport dat vandaag verscheen.

In totaal gaat het om een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het aantal mensen dat via Eindhoven Airport en Rotterdam reist is toegenomen. Schiphol is de snelst groeiende grote luchthaven van West-Europa. Het aantal vliegbewegingen in het handelsverkeer nam met drie procent toe en het aantal tonnen vervoerde vracht met 2,5 procent.

Groeiend Eindhoven

De groei naar 4 miljoen passagiers via Eindhoven Airport komt onder meer door een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen vanaf de luchthaven. Vooral veel budgetmaatschappijen kiezen voor het vliegveld. In 2009 reisde nog 3,7 procent van alle passagiers via Eindhoven. Vorig jaar was dat gestegen tot 6,5 procent.

De luchthavens van Maastricht en Groningen kampen juist met problemen. Het aantal passagiers via het Limburgse vliegveld daalde, wat de zoveelste tegenvaller is voor de luchthaven. Die lijdt namelijk al jaren verliezen, zo erg dat het voor miljoenen moet worden gered door gemeente en provincie. Ook Groningen kampt met verliezen en lage passagiersaantallen.

Lees ook op NRC Q: Lekker naar de zon vanaf Lelystad, maar is dat wel zo’n goed idee?