Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie neemt grote buit in beslag bij actie tegen rondtrekkende bendes

Afgelopen weekeinde is de politie grootschalig in actie gekomen tegen rondreizende bendes. Er werden tweeduizend controles uitgevoerd, wat resulteerde in 75 aanhoudingen en de inname van veel gestolen en illegale waar.

De politie voert een controle uit.
De politie voert een controle uit. Foto ANP / Koen Verheijden

Afgelopen weekeinde is de politie grootschalig in actie gekomen tegen rondreizende bendes. Er werden in vier dagen tijd tweeduizend controles uitgevoerd, wat resulteerde in 75 aanhoudingen en de inname van veel gestolen en illegale waar. Dat laat de politie weten.

De politie nam een flinke buit in beslag. Criminelen moesten acht gestolen auto’s, tweeënhalf kilo cocaïne en gestolen merkkleding ter waarde van 20.000 euro afgeven. Ook inbrekerswerktuigen, ploertendoders, messen, pepperspray en elektrische stroomstootwapens werden bij de politieactie ingenomen. Ten slotte werd ook voor 35.000 euro aan boetes geïnd en moesten enkele verdachten nog een celstraf uitzitten.

Oost-Europese, maar ook Nederlandse bendes

Veel bendes zijn afkomstig uit Oost-Europa, maar ook Nederlandse groepen zijn actief. Zij houden zich onder meer bezig met handel in hard- en softdrugs, identiteitsfraude, diefstal en inbraken. De identiteit van de misdadigers kon in veel gevallen snel worden vastgesteld door samenwerking met Europol.

Aan de actie deden zo’n driehonderd politiemensen mee. Ze voerden controles uit op snelwegen, parkeerplaatsen en in het openbaar vervoer. Volgens de politie staat het aanpakken van mobiel banditisme hoog op de prioriteitenlijst.