Philips verkoopt groot deel leddivisies voor 2,7 miljard euro

De nieuwste ledlampen van Philips. De bedrijfstak voor ledlampen wordt nu verzelfstandigd.
De nieuwste ledlampen van Philips. De bedrijfstak voor ledlampen wordt nu verzelfstandigd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Philips heeft een koper gevonden voor zijn bedrijfstak voor ledlampen. Het bedrijf verkoopt 80,1 procent van de onderdelen Lumileds en Automotive Lighting aan Go Scale Capital. De Chinees-Amerikaanse investeerder betaalt ongeveer 2,9 miljard dollar (2,7 miljard euro) voor de twee bedrijfstakken, zo maakte Philips vanmorgen bekend.

Het Nederlandse bedrijf had de afdeling voor led-lampen en autolampen al sinds de zomer van vorig jaar in de etalage staan. Philips wilde beide bedrijven begin dit jaar afsplitsen van het moederbedrijf en zelfstandig laten doorgaan. Met behulp van het kapitaal van Go Scale is dit nu gelukt.

Philips blijft afnemer ledlichtjes

Het overdragen van de aandelen moet ergens in het derde kwartaal worden afgerond. Na de verkoop gaan beide onderdelen samen verder onder de naam Lumileds. Philips houdt een belang van bijna twintig procent in die onderneming, die geleid gaat worden door de huidige topman Pierre-Yves Lesaicherre.

Hoewel Philips zijn led-divisie voor een groot deel van de hand doet, blijft het bedrijf wel op grote schaal ledlampen afnemen van het toekomstige Lumileds. Bij de twee onderdelen werken in totaal ruim 8.000 mensen. In Frankrijk, Duitsland, Polen en China wordt autoverlichting gemaakt, de productie van led-chips gebeurt in Californië, Maleisië en Singapore.

Verder als medisch specialist

De verkoop van Lumileds en Automotive Lighting is een eerste stap in de grote splitsing die Philips-topman Frans van Houten de komende tijd wil doorvoeren. Van Houten wil dat zijn bedrijf in de toekomst verder gaat als specialist in medische technologie. Hij doet daarom alle andere onderdelen van de hand.

In de herfst van vorig jaar maakte de Philips-topman bekend dat hij het technologiebedrijf grofweg in tweeën wil snijden. De lichtdivisie Philips Lighting – waar de roots van het bedrijf liggen – moet binnen anderhalf jaar op eigen benen komen te staan. Dat gebeurt waarschijnlijk met een beursgang.

Lees ook op NRC Q “Hoe gaat Philips weer groeien?”