Opinie

Pasklaar antwoord op alle wereldproblemen: slapen!

Echt, ik kan u uitleggen waarom ik zit te staren naar een lijst van beroemdheden die op matrassen lijken.

Deze dagen moet ik nieuwe bedden kopen en ik pak zoiets het liefst systematisch aan. Je kunt besluiten alleen aan jezelf te denken bij de aanschaf van een bed, maar je kunt ook het publieke belang in het oog houden. En omdat ik mezelf graag voorhoud dat ik niet voor mijn plezier op de wereld ben, wil ik terdege uitzoeken wat de sociaal-politieke kant is van matrassen.

Zo kom ik terecht op een website met informatie over de Londense voorstad Walthamstow. Filmmaker Warpdog heeft er foto’s geplaatst van beroemdheden en van de bijpassende matrassen die in Walthamstow langs de stoeprand zijn achtergelaten. Je ziet bijvoorbeeld de matras waaruit een jurk is gemaakt voor actrice Sandra Bullock en je ziet het tijk van blauwe ruiten waarin koninklijke hoogheid Kate Middleton over straat loopt. Celebrities That Look Like Mattresses: de lijst werpt een welkom mondain licht op de materie.

Want voor het overige moet ik zeggen dat de wereld van de matrassen nogal in zichzelf gekeerd lijkt te zijn. Fabrikanten en winkeliers adverteren nergens met het maatschappelijk belang van een goed bed. Dat is vooral zo vreemd omdat wetenschappers toch al jarenlang hameren op de waarde van voldoende slaap ’s nachts. Ik heb wel eens onderzoek verzameld waaruit blijkt dat de Nederlandse burger ieder jaar vier miljard euro kan besparen door gewoon acht uur te slapen. Vier miljard euro: het is de maatschappelijke schade die jaarlijks ontstaat ten gevolge van slaapgebrek. Door verkeersongelukken, fouten op de werkvloer, obesitas, leerstoornissen, verhoogde vatbaarheid voor infecties en blessures, slecht management en ondeugdelijk bestuur. Vier miljard euro per jaar die gemakkelijk bezuinigd kunnen worden! Alleen maar door een goede matras uit te kiezen en niet zo vroeg op te staan. Niet alleen de matrassenbranche onderschat de sociale gevolgen van slaapgebrek stelselmatig. Werkelijk iedereen doet lacherig over het belang van slaap. Dag-in-dag-uit zeurt de Nederlander over de verwording van de huidige maatschappij, over afname van frustratietolerantie, toename van narcisme, over collectieve stemmingsstoornissen en emotionele ontremmingen, en als dan iemand zoals ik met een pasklare oplossing komt – meer slapen! – wordt er gegiecheld.

Gelukkig is er een matrasontwikkelaar, Chris Nederhorst, die de kwestie wel degelijk serieus neemt. Op zijn site vind je alle onderzoek betreffende matrassen verzameld. Je vindt er een recent onderzoek van de universiteit van Michigan, gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, waaruit blijkt dat vrouwen die meer slapen meer seks hebben dan vrouwen die minder slapen. Een uur per nacht langer slapen staat gelijk aan 14 procent meer kans op seks, begrijp ik. En volgens The New York Times, of CBS News, ik ben de finesses vergeten, is de seks dan tegelijkertijd beter.

Dat brengt ons weer op de matrassen. Een matras bevordert idealiter zowel de slaap als de seks. Nu wordt naar het ene aanmerkelijk meer wetenschappelijk onderzoek gedaan dan naar het andere, maar goddank is consumentensite Sleep Like The Dead in het gat gesprongen dat de wetenschap heeft laten ontstaan. De site heeft eigenaren gevraagd in hoeverre hun matras geschikt was voor seks; dit uitgesplitst naar binnenveringmatrassen, latex matrassen, traagschuim, luchtmatrassen en waterbedden. De conclusie van dit onderzoek – ‘Mattress Types and Sex Suitability’ – luidt dat mensen het bed waarop ze zelf liggen simpelweg het best geschikt vinden voor seks. Een tevredenheidsgraad die je graag terug zou zien bij andere onderzoeken. Overigens kleven aan alle soorten matrassen niet alleen voordelen maar ook nadelen. Zo is een binnenveringmatras prettig ‘bouncy’, maar weinig discreet. Een waterbed ligt wel lekker, maar laat je hard werken en op een latexmatras beweeg je gemakkelijk, maar is er, nou ja, ook van alles mis.

Het is deze verknooptheid van slaap, individueel welbevinden en sociale welvaart die van de aanschaf van een matras meer maakt dan een simpele consumentenbeslissing. De matraseigenaren zijn niet alleen consument, maar tegelijk verkeersdeelnemer, werknemer, student, liefhebber en sporter en hun matras heeft een beslissende invloed op hun functioneren in iedere rol. Daarmee is de maatschappelijke invloed zo groot dat ik, was ik minister-president, een matrassenexpert in elke adviesraad zou zetten. Nu begrijpt u dus wel waarom ik zo staar naar de lijst met beroemdheden die vervloeid zijn met hun matrassen. Deze week heb ik de kans met mijn aankoop alle sociale problemen van Nederland in één klap te verhelpen en die kans wil ik niet laten schieten.