Oranje opnieuw sterker dan Spanje

Het Nederlands Elftal heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje met 2-0 gewonnen. De winst komt als een welkome afleiding voor bondscoach Guus Hiddink na het teleurstellende gelijkspel in de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije van afgelopen zaterdag. België won de belangrijke wedstrijd tegen Israël.

Davy Klaassen scoort zijn eerste interlanddoelpunt en tweede goal van Nederland tegen Spanje.
Davy Klaassen scoort zijn eerste interlanddoelpunt en tweede goal van Nederland tegen Spanje.

Het Nederlands Elftal heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje met 2-0 gewonnen. Stefan de Vrij en Davy Klaassen maakten de doelpunten. De winst komt als een welkome afleiding voor bondscoach Guus Hiddink na het teleurstellende gelijkspel in de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije van afgelopen zaterdag.

Oranje begon in een flink gewijzigde opstelling aan de wedstrijd, in de wetenschap dat het resultaat ditmaal minder belangrijk was en dus nieuwe spelers een kans kregen. Met Kenneth Vermeer in de goal en Daryl Janmaat, Jetro Willems, Davy Klaassen en Luciano Narsingh als nieuwe gezichten in het veld voorkwam Oranje echter een veelvoorkomende kwaal van het elftal in deze kwalificatiecyclus: de 1-0 achterstand. Bondscoach Hiddink had vooraf om een team met “durf” gevraagd en kreeg dat meteen: al na vijftien minuten stond de eindstand op het bord.

‘Goede start richting juni’

De wedstrijd bleef daarna een boeiende strijd waarin Nederland lang dichterbij een doelpunt was dan Spanje. Telkens wanneer de Spanjaarden, van wie toch wraak werd verwacht na de 5-1 vernedering op het WK, in de buurt van een goal kwamen stond Vermeer in de weg, zag ook onze oud-voetbalverslaggever Koen Greven:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Spanje kan tot kerst doorspelen maar die bal gaat er toch niet in. #nedspa

Hiddink noemde de wedstrijd na afloop “een goede start richting juni”. Dan speelt Nederland op 12 juni uit tegen Letland de volgende kwalificatiewedstrijd in groep A, waarin het nu derde staat achter IJsland en Tsjechië.

België wint van Israël

België won de belangrijke kwalificatiewedstrijd in en tegen Israël met 1-0. Daardoor gaan de Rode Duivels nu samen met Wales aan kop in poule B. Al na negen minuten scoorde Marouane Fellaini het winnende doelpunt. Zelfs een rode kaart voor aanvoerder Vincent Kompany, na twee gele kaarten, mocht niet meer baten voor de tegenstander.

Vanavond werden verder veel vriendschappelijke wedstrijden afgewerkt. Hier een paar van de belangrijkste uitslagen:

  • Italië-Engeland 1-1
  • Luxemburg-Turkije 1-2
  • Slowakije-Tsjechie 1-0
  • Zweden-Iran 3-1
  • Zwitserland-VS 1-1