Oppositieleider Buhari wint verkiezingen Nigeria

Aanhangers van Muhammadu Buhari vieren zijn overwinning bij de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in de straten van Kaduna.
Aanhangers van Muhammadu Buhari vieren zijn overwinning bij de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in de straten van Kaduna. Foto AP/Jerome Delay

Oppositieleider Muhammadu Buhari heeft de presidentsverkiezingen in Nigeria gewonnen. Volgens The Guardian heeft Buhari na het tellen van de stemmen in 35 van de 36 staten ruim twee miljoen stemmen meer dan zittend president Goodluck Jonathan. Jonathan heeft Buhari inmiddels telefonisch gefeliciteerd, aldus een woordvoerder van oppositiepartij APC.

Buhari had vanmiddag al de overwinning geclaimd in de presidentsverkiezingen in Nigeria. Hij stond al ruim aan de leiding nadat de uitslag in driekwart van de deelstaten bekend was. Er zijn ruim 27 miljoen stemmen uitgebracht.

Onze correspondent Bram Vermeulen twitterde het volgende:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Reuters tally after 34 of 36 states counted: Buhari leads with 14.6 mil votes to Jonathan 11.3 mln. Game over. #Nigeriadecides
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Nigerian president saving the peace “@AFP: #BREAKING Nigeria opposition tells AFP President Jonathan has conceded”

Eerste democratische machtswisseling

De oppositiepartij APC (All Progressives Congress) zei na de winstverklaring dat het land “getuige is van iets historisch”. Verder zei de partij niet te twijfelen dat de huidige president Jonathan Goodluck zijn verlies zal erkennen en zal meewerken aan de machtsoverdracht.

Nu Buhari de verkiezingen heeft gewonnen is hij de eerste oppositieleider in Nigeria die op een democratische manier de zittende machthebbers verslaat. Om te winnen heeft een kandidaat meer dan 50 procent van de uitgebrachte stemmen nodig. Daarnaast moet een kandidaat in zeker 24 van de 36 deelstaten de meeste stemmen hebben behaald.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Buhari will be the first opposition candidate to beat incumbent president since independence. With so much at stake, Nigeria is cool, calm
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen With the results of 3 more states to be announced Buhari has secured >25% in 2/3 s of the states to avoid runoff. #Nigeriahasdecided

Viermaal is scheepsrecht

Buhari won vandaag de verkiezing in de deelstaat Lagos, Nigeria’s economische centrum en stad met de meeste inwoners. Ook in het noorden van het land veroverde Buhari drie deelstaten. Het noorden is overwegend islamitisch, net als de oppositieleider. In het christelijke zuiden regeert Jonathan die tevens christen is.

Dit is de vierde poging van Buhari om president te worden van Afrika’s rijkste land. Het verschil met de vorige drie verliezen zit hem in het feit dat de grote oppositiepartijen in Nigeria twee jaar geleden besloten een coalitie te vormen. Hun enige kandidaat werd Buhari, die daarmee meteen serieuze kans maakte om president Goodluck Jonathan en zijn regeringspartij PDP te verslaan. Dat scenario is nu werkelijkheid geworden.

Vrees voor geweld na uitslag

Het land vreest geweld nu de uitslag definitief lijkt te zijn. Het is maar de vraag of Jonathan zomaar afstand doet van de macht. Vooralsnog lijkt het daar wel op. Eerder speculeerde voormalig president Olusegun Obasanjo openlijk over een staatsgreep als Jonathan zou verliezen. In delen van het land werd uit voorzorg een avondklok ingesteld. Op de achtergrond dreigt de terreur van Boka Haram, de terroristische organisatie die fel tegen de verkiezingen is en een kalifaat wilt uitroepen in het noordoosten van het land.

Bij gevechten op zaterdag werden veertig mensen gedood, vermoedelijk door Boko Haram. Op zondag, de tweede verkiezingsdag die nodig was vanwege technische problemen, kwam het opnieuw tot gevechten tussen het Nigeriaanse leger en de terreurbeweging. Toch valt de schade tot nu toe mee: verwacht werd dat Boko Haram een poging zou doen de verkiezingen te saboteren, maar er hebben zich weinig ongeregeldheden voorgedaan.

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: Historische machtswissel op stapel (€).