Start-up van de week

Op reis met je persoonlijke, interactieve reisgids

Foto Epa

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: de definitieve reisgids

Bedrijf: Favoroute
Oprichter: Frederieke Wolter (42)
Medewerkers: 5

Sta je dan, voor een dicht hostel dat volgens de Lonely Planet uit 2012 ‘echt heel leuk’ is. Maar ja, het is dus al een jaar failliet. Favoroute wil je dat ongemak besparen met hun persoonlijke, interactieve reisgidsen. Online.

Nóg een site met reistips? Bestaan er nog niet genoeg?
Er bestaan duizenden sites die over reizen gaan. Van persoonlijke reisbloggers tot verzamelsites als Tripadvisor. Favoroute wil orde in de chaos scheppen door dé site te worden waar je je persoonlijke reis kunt plannen.

Hoe gaat dat?
Ze laten experts (reisjournalisten en reisbloggers) online reisgidsen schrijven met tips. Denk aan de routekaart, de planning, een dagbeschrijving met foto’s. Die gidsjes zijn gratis te lezen en in te zien. Als je iets leuks ziet, kun je daaruit zelf je eigen reisroute samenstellen. Dus van reisgids A kies je bijvoorbeeld de attractie, en van reisgids B de overnachting. Al die informatie komt samen in je eigen reisgidsje, en die kun je raadplegen in een app, die ook offline werkt.

Frederieke Wolters legt uit hoe Favoroute werkt:

Hoe verdienen ze geld?
Op meerdere manieren: je kunt je reisgidsje tegen betaling laten afdrukken op papier. En reisorganisaties kunnen Favoroute gebruiken om reisgidsen te maken voor hun klanten. Dan hoeven ze zelf niet een app of website te maken, maar gebruiken ze Favoroute als platform. Dat kost de reisorganisaties ongeveer 5 euro per reisgidsje.

Hoeveel mensen maken er al gebruik van?
Er zijn bijna tweehonderd reisroutes verwerkt in de reisgidsen, en er zijn nu 125 experts die reisroutes schrijven. De eerste reisorganisaties gaan deze maand de reisgidsjes aan hun klanten aanbieden.