‘Anne Frank haalde maart 1945 niet ’

Anne Frank is vermoedelijk niet in maart 1945 overleden, zoals tot nu toe werd aangenomen, maar naar alle waarschijnlijkheid al een maand eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Anne Frank Stichting. Volgens de officiële documenten, opgesteld door de Nederlandse overheid naar aanleiding van een rapport van het Rode Kruis, overleden Anne en haar zus Margot Frank in kamp Bergen-Belsen op 31 maart aan de gevolgen van vlektyfus. Na bestudering van archieven en getuigenissen van overlevenden, komt de Anne Frank Stichting tot de conclusie dat ze waarschijnlijk al eerder bezweken.

Het laatste contact tussen Anne en een overlevende van het kamp waarvan het tijdstip is vast te stellen, vond plaats vóór 7 februari 1945. Anne had volgens de ooggetuige toen al vlektyfus. De kans dat ze met deze dodelijke ziekte nog maart haalde, is „niet aannemelijk”, aldus de onderzoekers. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu sterven de meeste slachtoffers twaalf dagen na de eerste symptomen. Doordat Anne en Margot zeer verzwakt aankwamen in Bergen-Belsen, zal hun overlijdensdatum ergens in februari 1945 liggen.