‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ 2015 naar organisatie PRAESA

De Zuid-Afrikaanse organisatie PRAESA heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen, ook wel de ‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ genoemd. Dat is zojuist in Stockholm bekendgemaakt.

©PRAESA

De Zuid-Afrikaanse liefdadigheidsorganisatie PRAESA heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen, ook wel de ‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ genoemd. Dat is zojuist in Stockholm bekendgemaakt.

PRAESA (Project for the Study of Alternative Education in South Africa) bestaat sinds 1992 en richt zich op alternatieve educatie, leesbevordering en het verspreiden van literatuur voor kinderen in de verschillende talen die het land rijk is. Het is gevestigd in Kaapstad.

De jury zegt dat PRAESA erin slaagt mensen samen te brengen en literatuur voor jonge lezers tot leven te brengen:

“Met leesplezier als uitgangspunt, opent PRAESA nieuwe paden naar de wereld van boeken en literatuur voor jonge lezers in Zuid-Afrika. Door middel van innovatieve projecten waarin lezen en het vertellen van verhalen centraal staan, brengt PRAESA mensen samen en weet het literatuur in meerdere talen tot leven te brengen. PRAESA’s uitstekende werk toont de wereld de cruciale rol van boeken en verhalen in het creëren van rijke, vervulde levens voor onze kinderen en jonge mensen.”

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is grootste prijs ter wereld op het gebied van jeugdliteratuur. Voor de prijs waren dit jaar 197 kandidaten genomineerd, afkomstig uit 61 landen. Dit is niet de eerste keer dat de prijs aan een organisatie in plaats van aan een persoon wordt uitgereikt, meldt recensent kinderboeken NRC Handelsblad Thomas de Veen op Twitter:

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Liefdadigheid wint wel vaker de #ALMA: in 2009 nog het Tamer Institute (Palestina) en in 2007 Banco de Libro (Venezuela). #ALMA2015

Astrid Lindgren

Aan de ALMA is een bedrag van vijf miljoen Zweedse kronen (538.000 euro) verbonden; de prijs is in 2002 ingesteld door de Zweedse overheid. Voor de prijs staat nadrukkelijk de visie op kinderliteratuur van Astrid Lindgren (1907-2002) centraal, die in Zweden nog altijd invloedrijk is. Grande dame Lindgren streefde in haar kinderboeken naar de hoogste kwaliteit en behandelde wezenlijke onderwerpen, waarbij ze consequent de kant van het kind koos. In 2012 won kinderboekenschrijver Guus Kuijer als eerste Nederlander de prijs. Vorig jaar ging de prijs naar de Zweedse kinderboekenschrijfster Barbro Lindgren (die geen familie van de naamgeefster is).