Niek Hoek vertrekt als commissaris bij NIBC

Hertoetsing door DNB werd onvermijdelijk na rechtszaak.

Winnen was alleen in theorie nog mogelijk. En dat dan toch najagen, zou te veel nevenschade aanrichten. Daarom besloot Niek Hoek, oud-bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, gisteren om zich op één punt gewonnen te geven in zijn lange strijd met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoek stopte gisteren per direct als commissaris bij de Haagse zakenbank NIBC. DNB kondigde in november vorig jaar aan hem te willen hertoetsen wat betreft zijn betrouwbaarheid en geschiktheid voor die functie. Dit is een grondige procedure, waarbij iemands capaciteiten in detail worden geanalyseerd. Hoek heeft geprobeerd dit via een kort geding te voorkomen, omdat hij het ziet als een afrekening in het conflict dat DNB heeft met verzekeraar Delta Lloyd. Hij verloor dat geding eerder deze maand.

Drie opties

Er bleven drie opties over: in beroep gaan tegen de uitspraak, de hertoetsing ondergaan, of vertrekken. Voor de eerste twee geldt dat ook NIBC bij de affaire betrokken zou raken. DNB had eerder aangekondigd de toetsingsprocedure ook te zullen beginnen als de zaak nog onder de rechter was. Volgens een verklaring van Hoek is hij weggegaan, omdat hij NIBC hier niet mee wilde belasten.

President-commissaris Wim van den Goorbergh van NIBC zegt het besluit „te betreuren en te respecteren”. Hij wil geen toelichting geven. Hoek is tien jaar commissaris bij de bank geweest. Tot 2011 werkte overigens ook Jan Sijbrand bij NIBC, als directeur risicobeheer. Tegenwoordig is hij directeur toezicht bij DNB, en dus verantwoordelijk voor Hoeks hertoetsing.

DNB en Delta Lloyd treffen elkaar later dit jaar in de rechtszaal, waar Delta Lloyd de bestuurlijke boete aanvecht die DNB eind vorig jaar oplegde. Ook wil de verzekeraar dat het gedwongen vertrek van financieel directeur Emiel Roozen wordt ingetrokken. De zaak is uniek: niet eerder ging een grote financiële instelling zo openlijk tegen de toezichthouder in.

Volgens DNB heeft Delta Lloyd in de zomer van 2012 geld verdiend aan het handelen op basis van vertrouwelijke informatie die DNB had gedeeld met het Verbond van Verzekeraars. Dit ging om de invoering van een vaste rekenrente. Hiervoor legde zij een recordboete van 22,8 miljoen euro op. Roozen werd hertoetst en ongeschikt bevonden. Hoek zou ook worden hertoetst als hij niet vrijwillig vertrok. Hij koos voor vervroegd pensioen.

Dat hij dan na zijn vertrek bij Delta Lloyd alsnog hertoetst zou worden, maar dan in zijn functie als commissaris bij NIBC, vindt Hoek onterecht. Andersom had DNB erop gerekend dat hij ook deze functie zou neerleggen toen hij vertrok bij Delta Lloyd.

Toetsingsgesprek

Hoek en zijn advocaat Guido Roth zijn „ervan overtuigd” dat er geen sprake kan zijn van „een objectieve en onafhankelijke toetsing”. Volgens Hoeks verklaring bestaat bijvoorbeeld de toetsingscommissie uit personen die destijds betrokken waren bij de hertoetsing van financieel directeur Roozen en het verdere conflict met Delta Lloyd.

Roth: „Je kunt van die mensen niet verwachten dat ze, terwijl dit onder de rechter is, opeens iets anders over de situatie vinden.”

DNB wil niet ingaan op individuele gevallen. Volgens een woordvoerder bekijkt de afdeling die over toetsingen gaat bij elk toetsingsgesprek welke samenstelling van de commissie het meest geschikt is. Hierbij kunnen dus ook personen geselecteerd worden op basis van hun kennis van het dossier. Dat sluit volgens DNB niet uit dat die commissie voldoende onbevangen het gesprek kan voeren.

Hoek noemt het „op zijn minst frustrerend” dat hij dit besluit moest nemen, terwijl er over enkele maanden een oordeel van de rechter is over het geschil tussen Delta Lloyd en DNB.