Na 65 jaar oorlog akkoord staakt-het-vuren in Myanmar

Een vertegenwoordiger van de regering van Myanmar schudt de hand met de leider van het nationale wapenstilstandscoördinatieteam. In aanwezigheid van de president van Myanmar, Thein Sein (midden lange tafel). Het is volgens de Verenigde Naties een historisch akkoord. Foto Reuters

In aanwezigheid van Thein Sein, de president van Myanmar hebben de regering en vertegenwoordigers van zestien gewapende groeperingen vandaag hun handtekening gezet onder een eerste versie van een wapenstilstand, zo meldt Reuters. Het moet een einde maken aan 65 jaar oorlog in het land.

De ondertekening van dit akkoord valt samen met een driedaagse economische missie van koningin Máxima die als speciaal gezant van de Verenigde Naties(VN) is uitgenodigd door de regering van Myanmar. Máxima spreekt met diverse politici, ondernemers en studenten over internetbankieren en microkredieten om ook armen toegang te geven tot financiering.

Politieke dialoog

In het voormalige Birma strijden sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid diverse minderheden voor autonomie. In 2011 kwam na meer dan vijftig jaar militair bewind een burgerregering aan de macht die een eind wil maken aan het geweld.

Vanaf 2013 werken een onderhandelingsteam van de regering (UPWC) en een nationaal wapenstilstandscoördinatieteam (NCCT), dat de zestien etnische groeperingen vertegenwoordigen, aan een ontwerpakkoord voor een definitief staakt-het-vuren. Het NCTT moet het akkoord nog wel voorleggen aan de leiders van de gewapende groeperingen.

President Thein Sein wil via het akkoord starten met een politieke dialoog tussen alle minderheden in Myanmar.

“The signing of the draft accord between the NCCT and UPWC will pave the way for holding political dialogue”

Historisch akkoord

De Verenigde Naties noemen het akkoord “historisch en belangrijk” en een eerste stap naar verdere politieke onderhandelingen. Volgens VN-adviseur voor Myanmar Vijay Nambiar begint het zaad van de verandering in Mayanmar te ontkiemen.

“Today’s agreement is a signal that new levels of trust, confidence and cooperation are possible between former enemies and that the seeds of change in Myanmar are beginning to sprout”

De Kokang, een minderheid van etnische Chinezen aan de grens met China, zijn geen partij in het ontwerpakkoord. President Thein Sein riep in februari de noodtoestand uit in het gebied waar Kokang-rebellen tegen het regeringsleger strijden.

    • Huib de Zeeuw