Levenslang geëist om kogelregen en moorden in Staatsliedenbuurt

Twee doden vielen in het spervuur, midden op straat. Van het OM mogen de daders nooit meer vrijkomen.

Mogen de twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt ooit nog de kans krijgen hun leven op de rails te zetten? Of hebben zij hun recht op vrijheid voorgoed verspeeld?

Het Openbaar Ministerie (OM) betoogde gisteren dat laatste en eiste levenslang tegen Anouar ‘Popeye’ B. (34) en Adil ‘Kinker’ A. (27). Ze worden beschuldigd van dubbele moord – vanuit een auto met kalasjnikovs in een woonwijk – plus drie pogingen tot moord op twee motoragenten en op het beoogd doelwit van de liquidatie. Die laatste drie ontsnapten ternauwernood aan de kogelregen.

Het OM rekent de verdachten zwaar aan dat het vuurwapengeweld op 29 december 2012 niet beperkt bleef tot de onderwereld, maar „ook anderen” zal bijblijven. Nabestaanden, motoragenten, buurtbewoners. „Dit raakt direct aan het veiligheidsgevoel van burgers en moet daarom met hoge prioriteit worden bestreden”, aldus de officier van justitie.

De schietpartij is volgens het OM een startsein geweest voor een lange reeks liquidaties in de Marokkaanse onderwereld, gekenmerkt door excessief vuurwapengeweld. In de Staatsliedenbuurt werden die avond tientallen kogels afgevuurd. Er zaten kogels bij die op 300 meter afstand 6 millimeter dik staal kunnen doorboren. Zó excessief had de samenleving het niet eerder meegemaakt.

De strafeis is voor justitie het voorlopig sluitstuk van een ingewikkeld onderzoek dat 27 maanden geleden begon. Verklaringen bleven spaarzaam, direct bewijs ontbreekt. Aan de hand van DNA-sporen in de vluchtauto, glassplinters in een schoen, telefoontaps, ping-berichten, kruitsporen, camerabeelden, informanten en getuigenverklaringen denkt justitie „langzaam maar zeker” toch voldoende bewijs te hebben om de twee verdachten veroordeeld te krijgen.

Hun advocaten zullen dat deze week in hun verdediging bestrijden.