Langdurige staking legt Franse radio lam

De publieke radio in Frankrijk staakt al bijna twee weken. Luisteraars krijgen muziek in plaats van nieuws.

De Franse publieke radio staat bekend om zijn eindeloze praatprogramma’s, maar sinds twaalf dagen is er vooral muziek te horen. De radio staakt. En een vliegramp, verkiezingen of nieuwe werkloosheidscijfers hebben daar niets aan kunnen veranderen.

Gistermiddag besloten de vakbonden van vooral technisch personeel van Radio France (bekend van zeven zenders, waaronder France Inter en France Culture) om de nu al langste staking in tien jaar nog wat langer door te zetten.

Zij gaan niet akkoord met vergaande bezuinigingen die volgens de directie nodig zijn om een begrotingsgat van 21,3 miljoen euro te dichten. Een ingrijpende renovatie van het ‘Maison de la Radio’ in Parijs is veel duurder uitgevallen dan bedoeld. 300 van de 4.600 arbeidsplaatsen staan op het spel.

Maar de strijd tussen de werknemers en de directie is ook cultureel. De vorig jaar benoemde directeur, de nu 38-jarige Mathieu Gallet, heeft geen radioverleden en doet volgens medewerkers weinig om de publieke taak van de omroep te begrijpen. Hij noemt Radio France een „bedrijf” en spreekt niet van zenders maar van „merken”. Radio France is voor 90 procent afhankelijk van overheidssubsidie van zo’n 600 miljoen euro.

Toen het weekblad Le Canard enchaîné vlak voor de al geplande staking onthulde dat Gallet ondanks de tekorten zijn eigen kantoor voor een ton had laten verbouwen en een nieuwe Peugeot had besteld, stond het personeel opnieuw op de achterste benen. Via Le Monde bood hij zijn excuses aan. En hij kondigde een moratorium aan op de renovatie van het radiogebouw.

Voor het afgelopen verkiezingsweekend riep een geïrriteerde premier Valls Gallet op „zijn verantwoordelijkheid te nemen” en met een plan te komen. Maar dat heeft nergens toe geleid. Voor het eerst was op de regiozenders van Radio France geen uitslagenavond maar muziek. Soms onderbroken door een mededeling van de stakers.