While you were sleeping... in Asia

Komt de volgende Alibaba uit India?

A traffic policeman signals to drivers during a smoggy day in Harbin, Heilongjiang province, October 21, 2013. The second day of heavy smog with a PM 2.5 index has forced the closure of schools and highways, exceeding 500 micrograms per cubic meter on Monday morning in downtown Harbin, according to Xinhua News Agency. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: ENVIRONMENT TRANSPORT) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA - RTX14IFX
A traffic policeman signals to drivers during a smoggy day in Harbin, Heilongjiang province, October 21, 2013. The second day of heavy smog with a PM 2.5 index has forced the closure of schools and highways, exceeding 500 micrograms per cubic meter on Monday morning in downtown Harbin, according to Xinhua News Agency. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: ENVIRONMENT TRANSPORT) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA - RTX14IFX

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Durfinvesteerders struinen constant de wereld af op zoek naar de grote volgende hit. Daarbij komen zij uit in India. Vorig jaar ontvingen Indiase start-ups vier miljard dollar als onderdeel van driehonderd investeringsdeals. Dat is bijna twee keer zo veel als vorig jaar en veertien keer zo veel als tien jaar geleden. Dat meldt The Wall Street Journal.

Waarom ontvangen Indiase start-ups, die nauwelijks winst hebben gemaakt, nu al tientallen miljoenen dollars? Beleggers zeggen dat ze India een aantrekkelijk land vinden omdat het met 1,2 miljard bewoners dezelfde schaal heeft als China, maar qua ontwikkeling nog veel minder ver is. De sprongen die India mogelijk maakt zijn in hun ogen dus veel groter.

Zo heeft slechts 17 procent van de Indiërs toegang tot internet. Naar mate dat de komende jaren stijgt, zal de winstgevendheid van IT-start-ups toenemen. Het risico is natuurlijk dat India niet investeert in infrastructuur en niet een China-achtige ontwikkeling doormaakt.

Amerika ontevreden over strenge Chinese IT-regels

De Chinese regering moet verregaande en nieuwe regels afschaffen die eisen dat banken in de tweede economie ter wereld alleen maar IT-systemen gebruiken die in China zijn gemaakt. Daar pleit de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew voor in de Financial Times.

De Chinezen hebben de regels ingevoerd omdat ze bang zijn voor hacken. Ze zeggen controle te willen houden op de banken.

Ook moeten financiële instellingen onder de nieuwe regels gevoelige gegevens afstaan aan de overheid. “Dit zou een zeer significant obstakel zijn voor Amerikaanse bedrijven die in China zaken willen doen”, zegt Lew.

Australiërs boos om traag internet

Eindelijk konden ze in Australië ook met Netflix urenlang achterelkaar televisie kijken. De Amerikaanse streamingdienst ging vorige week van start, maar nu zijn Australiërs al boos: hun internet is te traag om soepel te kunnen kijken. Dat bericht de Sydney Morning Herald.

Klanten van internetprovider iiNet klaagden op sociale media en via de kranten. De topman van iiNet zegt echter dat de komst van Netflix niks te maken heeft het trage internet. De oorzaak zou bij Telstra liggen, de grootste kabelaar van het land.

Telstra zegt dat er meerdere oorzaken zijn waarom het systeem de afgelopen tijd traag is. Een woordvoerder wijst bijvoorbeeld op het extreme weer. Australië is de afgelopen zomer getroffen door cyclonen, heeft te maken gekregen met extreme regenval en bosbranden. Dat zorgt ervoor dat internet er vaker dan gebruikelijk uit ligt, aldus Telstra.