Kijken: nieuwe videoclip Roosbeef kostte vier jaar om te maken

Screenshot Sanne Rovers

Drie minuten en vijftig seconden. Zo lang duurt de clip van ‘We hebben alles’ van Roosbeef, die vanaf vandaag te zien is. Tenminste, drie minuten en vijftig seconden is wat de kijker ziet. Sanne Rovers (33), de maakster van de clip, werkte er meer dan vier jaar aan.

Voor de clip trok Rovers langs festivals met een fotohokje. Daarin filmde ze mensen voor en tijdens de foto-opname. In het fotohokje lieten mensen hun kwetsbaarheid zien. Onbewust – ze wisten niet dat ze werden gefilmd. Rovers:

“Wanneer je je laat fotograferen, dan wil je je beste kant laten zien. Zeker in deze tijd waarin we constant foto’s over ons leven delen via social media. In het hokje zoekt iedereen naar een manier om iets van zichzelf te laten zien, maar is dit wie we zijn? Zie ons echt.”

Rovers bekeek de vierduizend filmpjes die ze op de festivals maakte allemaal. Kijken, klikken, vier dagen lang. Wat ze daarvan over mensen leerde?

“Misschien dat ik door al die duizenden filmpjes te zien met zo veel verschillende mensen, die toch allemaal hetzelfde doen en ik uiteindelijk naar mezelf zit te kijken.”

Toen Rovers vier jaar geleden aan het project begon, wist ze dat ze er een korte film of videoclip van wilde maken. Maar een geschikt liedje was er niet. Tot ze Roosbeef mailde of ze niet nog toevallig een nummer had.
Bekijk de clip hier:

Hoe Rovers’ project een videoclip werd lees je vandaag in nrc.next (€).