Jon Stewart heeft een opvolger - van wie vrijwel niemand ooit heeft gehoord

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De ‘nieuwe Jon Stewart’ is 31 jaar. Zuid-Afrikaans. Welgeteld drie keer op de Amerikaanse televisie verschenen. Totaal onbekend in de VS. “Anti-intuïtief’, zoals Deadline schrijft.

Maar tv-zender Comedy Central heeft vertrouwen in Trevor Noah. Het satirische nieuwsprogramma The Daily Show raakt Jon Stewart later dit jaar kwijt. De man die de late-night show en de zender zelf populair maakte, houdt ermee op. Kennelijk is een Stewart-loze toekomst zo moeilijk voor te stellen, dat Comedy Central voor kiest voor  ‘een complete beginner zonder CV’, zoals media-analist Bill Carter zegt.

De New York Times heeft achtergrond en video van Noah. De overdonderde komiek houdt het nederig op Twitter:

Ontbijten anytime

Het gaat niet goed met McDonald’s. Dat is best te begrijpen is als je een lauwe, karton-achtige hamburger met schijnbaar plastic kaas en in het vet drijvende friet, langs een snelweg probeert te eten.

Maar de fastfoodketen wil uit de huidige dip komen. En hoe beter dan met het all-day breakfast?

Uw correspondent heeft - net als miljoenen Amerikanen en wereldburgers - een niet zo stiekeme zwak voor de Egg McMuffin: een warm broodje ei, ham en kaas. Samen met pannenkoeken, de gebakken aardappeltjes die hash browns heten en een reeks ander ontbijtgerechten moet de McMuffin uitkomst bieden.

Want dat ontbijt gaat nu ook na ontbijttijd geserveerd worden. Yes.

“Klanten vragen al heel lang om de mogelijkheid om ontbijten later te kunnen bestellen”, schrijft de Wall Street Journal. “Maar de onderneming zei dat het een uitdaging was om ontbijt en luncht tegelijk te serveren.” Kennelijk wordt die uitdaging onder de nieuwe topman moedig aangegaan.

Jay Z heeft muziek voor welgestelden

Ja, we kennen Spotify en Rdio, manieren om via het internet naar muziek te luisteren. Maar nu is er Tidal. Met die muziekdienst wil de rapper en zakenman Jay Z een martkaandeel van de music streaming  veroveren.

En hij wil zich onderscheiden. Tidal - de eerste online muziekdienst beheerd door een muzikant - moet anders worden door het ‘luxe segment’ van de enorme schare online luisteraars te bedienen.

De dienst heeft, anders dan Sportify, geen gratis versie. De basisversie kost krap tien dollar en voor 19,99 dollar (18,50 euro) per maand kan de ware audioliefhebber rekenen op topkwaliteit van het geluid - en ook van de high-definition video als je clips wilt bekijken.

Vox analyseert:

“Tidal lijkt te impliceren dat het een bedrijf is dat in de eerste plaats draait om - en opkomst voor - de belangen van kunstenaars.”

    • Diederik van Hoogstraten