Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Instanties handelden correct rond zaak arts Tuitjenhorn’

Het onderzoek dat het OM startte naar huisarts Tromp in Tuitjenhorn was terecht en is zorgvuldig verricht. Dat schrijft een onderzoekscommissie in een zojuist verschenen rapport over de kwestie.

Carel Bleichrodt, voorzitter van de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn, minister Edith Schippers van VWS en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geven een persconferentie bij de overhandiging van het eindrapport.
Carel Bleichrodt, voorzitter van de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn, minister Edith Schippers van VWS en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geven een persconferentie bij de overhandiging van het eindrapport. ANP / Bart Maat

Het onderzoek dat het OM in 2013 startte naar huisarts Tromp uit Tuitjenhorn was terecht en is zorgvuldig verricht. Dat schrijft een onderzoekscommissie in een zojuist verschenen rapport over de kwestie. Er was destijds veel kritiek op de instanties.

Volgens de commissie is “op meerdere momenten” in het onderzoek “uitdrukkelijk rekening gehouden” met de persoonlijke omstandigheden van de huisarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) trok de juiste conclusie door direct het OM in te schakelen; er was voldoende aanleiding, aldus de commissie.

Toch plaatst de commissie een aantal kritische kanttekeningen bij het optreden van de instanties. De relatie tussen IGZ en huisartsen moet verbeterd worden, zodat het gezag van IGZ wordt geaccepteerd. De communicatie van de IGZ moet worden versterkt en het samenwerkingsprotocol met het OM verbeterd. Het kabinet neemt deze aanbevelingen over.

Maatschappelijk debat over kwestie

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn diende in 2013 een terminale patiënt morfine toe, omdat de patiënt last had van benauwdheid. Later bleek dat hij een gram morfine inspoot; een hoeveelheid die veel hoger dan gebruikelijk en dodelijk is. De man overleed binnen een halfuur.

Na het overlijden van de patiënt maakte Tromps’ stagiair,co-assistent in het AMC, melding van deze onnatuurlijke dood. De IZG startte een onderzoek en schakelde het OM in. De huisarts werd geschorst, verhoord, raakte depressief en pleegde drie weken na de dood van zijn patiënt zelfmoord. De weduwe van de patiënt die hij ter dood bracht was echter tevreden over Tromps’ werk; ze was boos op de instanties, want zij vindt dat Tromp onterecht als verdachte is aangemerkt.

Het maatschappelijk debat in de kwestie richtte zich op een aantal vragen: hoe autonoom is een arts in het kiezen van de manier van overlijden van terminale patiënten? Mogen instanties straffen bij verkeerde keuzes? Moeten artsen bang zijn dat de politie op de stoep staat wanneer hun terminale patiënten komen te overlijden?

Het rapport:

Rapport Tuitjenhorn

Lees ook ‘Snel bijgepraat over de zaak van huisarts Tromp in Tuitjenhorn’