Alternatief Wereldbank

Alles wat je moet weten over de Aziatische Investeringsbank

Foto ANP

Geen panda helaas, alleen toetreding tot de nieuwe Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Premier Rutte liet partijleider en president Xi Jinping dit weekend tijdens zijn handelsmissie weten dat Nederland graag aan de nieuwe bank wil bijdragen. Andere landen kunnen nog tot vanavond laten weten of ze ook meedoen of niet. Een ding is duidelijk: de economische rol van China in de wereld groeit. Vijf vragen over de nieuwe bank:

1. Wat wil China?

Eind 2013 lanceerde Xi Jinping het plan voor een nieuwe institutionele bank als alternatief voor de Wereldbank. Hij kreeg meteen steun van 22 Aziatische landen. De Wereldbank verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De bedoeling van de AIIB is dat de bank in de eerste plaats grote infrastructuurprojecten in Azië gaat mede-financieren. De onderhandelingen over de opzet van de bank, de stemverhoudingen en de kapitalisering beginnen binnenkort als de datum voor de inschrijving is verstreken. China, dat het grootste deel van het kapitaal zal leveren, heeft al gezegd geen vetorecht te eisen.

2. Waarom wil China dit?

Het idee voor de AIIB vloeit voort uit grote onvrede in China, India, Indonesië en andere opkomende economieën over de machtsverhoudingen in de Wereldbank en het IMF. Dat gaat niet alleen over het gebrek aan zeggenschap, maar ook over de koers. De instellingen zijn vooral gericht op de armste landen en dat zint de Aziatische tijgers niet. Naarmate het Amerikaanse Congres volhardde in zijn verzet tegen hervormingen van de Wereldbank en het IMF, groeide de sympathie voor het Chinese alternatief.

https://twitter.com/PDChina/status/581842992476131328

Ook zoekt China al jaren naar mogelijkheden om een deel van 3.300 miljard dollar aan buitenlandse deviezen op commerciële wijze aan te wenden. Het overgrote deel is geïnvesteerd in Amerikaans schatkistpapier. Ook kan de AIIB de Chinese wens om van de yuan een wereldreservemunt te maken een paar stappen dichterbij brengen. Ten slotte gaat het China – uiteraard – om toekomstige orders voor Chinese bedrijven als de AIIB grote projecten gaat financieren, bijvoorbeeld havens in Indonesië, Pakistan en Sri Lanka.

3. Hoeveel geld is er nodig?

Tien jaar lang 800 miljard dollar per jaar. Dat zijn de bedragen die nodig zijn om in groeiend Azië de honger naar elektriciteit, wegen, spoor, telecommunicatie, ziekenhuizen en havens te stillen. Al jaren zoeken leiders van de opkomende Aziatische economieën naar nieuwe geldbronnen. Eigen middelen en besparingen schieten tekort, hulp van buiten en van bedrijven is dringende noodzaak.

4. Waarom doet Nederland mee?

Mark Rutte afgelopen weekend:

“Ons land verdient dertig procent van ons geld in het buitenland en het aandeel van Azië, China in het bijzonder, wordt steeds groter. De twijfels die wij misschien hadden zijn de afgelopen tijd snel afgenomen.”

Import en uitvoer van en naar China

5. En de VS?

De VS hebben zich vanaf het eerste moment verzet. Maar nadat twee weken geleden het Verenigd Koninkrijk als eerste Europese land aankondigde in de Chinese bank te stappen volgden snel meer landen, zoals Zuid-Korea, Australië en Rusland. Volgens een woordvoerder van de Chinese autoriteiten zijn de Chinese leiders enorm verrast door het grote aantal Europese aanmeldingen en van landen die aanvankelijk grote bedenkingen hadden.

https://www.youtube.com/watch?v=JECIanFuUxQ

Aziatische regeringsleiders zien uit naar het moment dat de Chinese geldkoffers (nog verder) opengaan voor nieuwe vliegvelden, wegen, steden, elektriciteitscentrales en hogesnelheidslijnen. Grotere invloed van China nemen zij voor lief, want dat is toch al een alledaagse realiteit voor de leiders van de dertig ‘buurlanden’ van de Volksrepubliek.