Het regent vaak in Seattle, maar daar houden inwoners wel kunst aan over

De Space Needle. Grunge. O, en Seattle heeft verder ook het imago een nogal druilerige stad te zijn dan, qua weer. Maar daar kun je ook je voordeel mee doen, zoals Peregrine Church dat met vrienden van hem doet. Verspreid over de stad is straatkunst te vinden die alleen zichtbaar is als het regent.

Zo zien mensen als ze over de stoep lopen helemaal niets wanneer het droog en zonnig is, maar verschijnt er bij een regenbui opeens een hinkelbaan. Of een opbeurende boodschap: I love rain. Stay dry out there. Proud to be rainy. De kunstwerkjes die Church en vrienden maken zijn veelal knipogen naar het druilerige, grijze, regenachtige imago van de stad in het noordwesten van de Verenigde Staten.

Twitter avatar mymodernmet My Modern Metropolis Street art that only appears when it rains http://t.co/Gl0Sb9iEZp http://t.co/IrWjoyzRyu

Bijster ingewikkeld om te maken is het bovendien niet. Church gebruikt een coatingspray die onzichtbaar is, maar wel heel goed water afstoot. De prints zelf worden op de computer gemaakt, waarna ze door middel van stencilen als afdruk op de stoep terechtkomen.

Bekijk op dit kaartje waar de kunstwerken allemaal te vinden zijn. Voor als je ooit naar Seattle gaat.

Het project, Rainworks, is volgens Church bedoeld om de “regenachtige dag van mensen een beetje beter te maken”. Het is volgens hem de “ideale kunst voor Seattle”. Zijn inspiratie haalde hij uit een video die eind 2013 een hit werd, waarin populaire Youtubers Rhett en Link de coatingspray testen die Church inmiddels ook gebruikt voor zijn kunst. Een van hen giet rode wijn over zich heen en wordt zeiknat, de ander blijft (zo goed als) kurkdroog.

Dat regenachtige imago

Nou associëren vooral Amerikanen Seattle met veel regen, maar toevallig verscheen eerder deze maand bij The Atlantic nog een stuk waarin wordt uitgelegd dat Seattle in tegenstelling tot wat mensen denken verreweg van de regenachtigste stad in de VS is. In Seattle valt gemiddeld per jaar zo’n 95 centimeter aan regen, beduidend minder dan in bijna de gehele oostkust van het land, waaronder steden als New York en Washington.

Maar, schrijft The Atlantic, Seattle heeft wel te maken met soms eindeloos ogende periodes motregen. “Maar als je vervolgens daadwerkelijk naar buiten gaat met een paraplu, dan wordt je wellicht uitgelachen door inwoners van de stad”. Wat je dan wel moet dragen daar? “Een honkbalpet”.

De plasmuur in Hamburg

Waterafstotende stoffen kunnen ook een zeer praktisch nut dienen. Eerder deze maand kwam de Duitse stad Hamburg in het nieuws, waar inwoners van de uitgaanswijk St. Pauli muren van een laag coating hadden voorzien om wildplassen tegen te gaan. Mensen die daar nu tegen de muur plassen na het uitgaan, krijgen de straal terug op hun schoenen.

    • Frank Huiskamp