Storm leidt tot veel verkeershinder - code oranje in noorden

De harde wind in grote delen van Nederland leidt tot een hoop verkeershinder. Zo rijden er een groot deel van de dag minder treinen tussen Rotterdam en Breda en is de A6 deels afgesloten, nadat twee vrachtwagens omwaaiden. Ook reizigers op Schiphol moeten rekening houden met vertraging als gevolg van de wind.

Een man op de fiets trotseert de harde wind in Utrecht. Veel verkeer ondervindt hinder door de storm. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De harde wind in grote delen van Nederland leidt tot veel hinder in het verkeer. Zo rijden er een groot deel van de dag minder treinen tussen Rotterdam en Breda en is de A6 deels afgesloten, nadat twee vrachtwagens omwaaiden. Ook reizigers op Schiphol moeten rekening houden met vertraging als gevolg van de wind.

In het noorden van het land worden zelfs zware tot zéér zware windstoten verwacht. Het KNMI gaf daar vanmorgen code oranje (extreem weer) af. Volgens het weerinstituut kunnen in Friesland, Groningen en Drenthe aan het einde van de ochtend windstoten van 120 kilometer per uur voorkomen. Voor de rest van Nederland blijft code geel van kracht.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje: zeer zware #windstoten in het noorden van het land, ook elders zware windstoten http://t.co/dpPyZhecVg

Gekantelde vrachtwagens

In Flevoland werd vanmorgen vroeg al een windstoot van 114 kilometer per uur gemeten, zo meldt persbureau ANP. Door de storm zijn vanmorgen al meerdere vrachtwagens omgewaaid. Zo is de A6 in de richting van Lelystad afgesloten ter hoogte van de Ketelbrug, omdat er twee vrachtwagens waren gekanteld.

De N50 tussen Ens (Flevoland) en Kampen (Overijssel) was zelfs een tijdje in beide richtingen gesloten omdat er een vrachtwagen op de rijbaan lag. Ook op de A50 tussen Arnhem en Oss liggen twee omgevallen vrachtwagens, één bij de Waalbrug en een bij Veghel. Een omgevallen boom leidt op de A35 nabij Almelo tot problemen.

Twitter avatar NWVfoto Eddy Bossenbroek  De #N50 is weer vrij @vid vrachtwagen van de weg getrokken uitgestelde berging, onderweg naar de #A6 http://t.co/ebsh4pKVma
Twitter avatar WIS_Dries Weginspecteur Dries #A50 Valburg -> knp Ewijk dicht ivm omgewaaide vrachtwagen. http://t.co/ycHQzHOcRl
Twitter avatar eefjefricandel Eef Berends A 50 voor brug ewijk richting Nijmegen vrachtwagen geschaard http://t.co/WkrO2gdKc8

Twee keer zo veel file

De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwde eerder vandaag al dat met name bestuurders met lege aanhangers of lege vrachtwagens risico lopen door de harde wind. Rond 8.15 uur stond er ongeveer 350 kilometer file, terwijl normaal gesproken rond dat tijdstip 150 kilometer staat. Een woordvoerder van de ANWB:

“Dat is veel. We hadden ingezet op 250 kilometer op het hoogtepunt, maar daar komen we wel bovenuit”

Vertraging op Schiphol

Op Schiphol kunnen door het stormachtige weer niet alle banen optimaal gebruikt worden, zo stelt een woordvoerster tegenover ANP. Vertrekkende reizigers moeten daarom rekenen op vertraging, en ook binnenkomende vluchten ondervinden hinder van de wind. De KLM heeft al enkele vluchten geschrapt, vooral naar Europese bestemmingen. Een aantal binnenkomende KLM-vluchten is uitgeweken.

Op het vliegveld van Rotterdam verloopt daarentegen nog alles volgens de planning. Zowel binnenkomende als vertrekkende vluchten gaan volgens schema, zo laat een zegsman weten:

“Het waait hier wel hard, maar we hebben er nauwelijks last van. Dat was meer vanwege de regen dan door de harde wind. In de loop van de dag gaat de wind draaien en dan bekijken we de situatie opnieuw.”

Treinverkeer ondervindt geen hinder - althans: bijna niet

Waar vliegtuigen en het wegverkeer veel problemen ondervinden door de harde wind, rijden de treinen grotendeels op tijd. Tot nu toe zijn er volgens de NS nog nergens omgewaaide bomen op het spoor gemeld. Uitzondering is de treinverbinding tussen Amsterdam en Breda.

Op dat traject rijden minder intercity’s dan normaal, zo waarschuwde het vervoersbedrijf vannacht al. De Intercity Direct over de Hogesnelheidslijn rijdt zelfs helemaal niet. Waarom de NS daartoe heeft besloten, is volgens het ANP niet helemaal duidelijk. De problemen op het spoor houden naar verwachting tot 15.00 uur aan.

Twitter avatar NS_online NS online Icdirect kan niet rijden op de HSL tussen Rotterdam en Breda vanwege weersomstandigheden, http://t.co/axyyfHaEPO #RtdBd

Containerschip vastgelopen

Tot slot zijn er ook problemen op het water door de storm. Op de Westerschelde is vanmorgen een containerschip van bijna 300 meter lang aan de grond gelopen, zo meldt de veiligheidsregio. De bemanning en de lading zijn in orde. Pas als het waterpeil stijgt, doet Rijkswaterstaat een poging het schip los te krijgen.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio Zld RT @MarkRijk: Het #containerschip ligt zo’n 100 meter van de dijk. #Vlissingen http://t.co/TDHdc3vbud
    • Joost Pijpker