Bo&Caro

Goed netwerken, dan hou je het zelfs vol in de Marokkaanse cel

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Peptalk voor ondernemers in het tassenatelier van Omar Munie in Den Haag

Wie: Stedman Graham, zelfhulpgoeroe en de vriend van Oprah Winfrey, Joseph Oubelkas, auteur van ‘400 brieven van mijn moeder’ en vijfenvijftig ondernemers en Oprah-fans

Eerlijk is eerlijk, ze zijn hier vooral voor de vriend van Oprah Winfrey. Kleine kans namelijk dat ze de man elders nog eens zullen treffen. Telefoons in de aanslag, gestaar en voorzichtig wijzende vingers. Ja hoor, dat is hem. Stedman Graham - zelfhulpgoeroe, bestuursvoorzitter van consultancybureau S. Graham & Associates, en spreker - kijkt de zaal in. Bedachtzaam, met een glimlachje.

https://www.youtube.com/watch?v=p6kQKmz9B-U

Maar Graham moet wachten. De club ondernemers – goed, en Oprah-fans - krijgt eerst een toespraak van Joseph Oubelkas. Die schreef het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ over zijn vierenhalf jaar gevangenschap in een Marokkaanse gevangenis. Zijn onterechte gevangenschap, bleek later. Echt, Oubelkas heel flink wat afgehuild, zegt hij. Maar hij heeft er ook van geleerd. En nu is hij veelgevraagd motivational speaker.

“Niemand zit op jou te wachten”, meldt hij zijn toehoorders. “Het is een vijandige wereld.” Het publiek knikt wat. “Laat je omgeving jouw geluk niet bepalen. Je moet het zélf doen.” Nog meer geknik. In de gevangenis leerde hij Marokkaans Arabisch, vertelt hij. En zijn celgenoten leerde hij Engels. Ook werd hij vrienden met de gevangenisbewaarder en mocht hij de tuin op de binnenplaats beheren. Wie een beetje kan netwerken, komt een heel eind, bedoelt Oubelkas. Tegen iemand op de voorste rij:

“Misschien kan ik binnenkort eens in Hong Kong komen spreken? Weet je wel, waar we het net over hadden?”

En weer terug naar zijn levenslessen. “Het leven ís ook gewoon niet makkelijk, mensen.”

Tijd voor Graham. Die rekt zijn woorden langzaam uit. Zingend bijna. Vaderlijk spreekt hij de omhoog gehouden smartphones toe. “Ieder mens heeft 24 uur. Maar wat dóe je ermee?” Een net iets te lange pauze die het publiek doet afvragen: moeten ze antwoord geven? Nou, nee.

“Je kunt ervoor kiezen alleen maar te werken. Maar denk ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Wat zijn je talenten?”

Opnieuw een wat ongemakkelijke pauze. “Voordat je dat weet moet je erachter komen wie je bent.” Hij kijkt de telefoons één voor één aan. “Who. Are. You?”

All eyes on Graham - rechts. Oprah Winfrey had hij thuisgelaten

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Ja, eh, dat weten ze nu zo één, twee, drie allemaal even niet, hoor. Geschuifel, gefluister. Wie híj is, dat weten ze wel. En al hun Facebookvrienden natuurlijk.