Gijzeling in rechtbank Istanbul beëindigd - gijzelaar omgekomen

Een ambulance arriveert bij de rechtbank in Istanbul nadat speciale eenheden van de Turkse politie een gijzeling in het gebouw hebben beëindigd. Daarbij kwamen twee gijzelnemers om het leven en raakte de gegijzelde, een openbaar aanklager, ernstig gewond. Hij wordt nu geopereerd.
Een ambulance arriveert bij de rechtbank in Istanbul nadat speciale eenheden van de Turkse politie een gijzeling in het gebouw hebben beëindigd. Daarbij kwamen twee gijzelnemers om het leven en raakte de gegijzelde, een openbaar aanklager, ernstig gewond. Hij wordt nu geopereerd. Foto AFP/Ozan Koze

De gijzeling die gaande was in de rechtbank van Istanbul is beëindigd door speciale eenheden van de Turkse politie. Bij de actie werden de twee gijzelnemers gedood. De gegijzelde, openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz, raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen.

Rond 19.30 uur begon de bestorming van Europa’s grootste rechtbank, volgens de politie nadat er geweerschoten waren gehoord door agenten. Eerder liepen onderhandelingen op niets uit. Getuigen meldden explosies en geweerschoten. Tijdens het vuurgevecht werd de gijzelaar in het hoofd en meerdere plekken in zijn lichaam getroffen. Een spoedoperatie mocht niet baten, de Turkse autoriteiten meldden vanavond dat de man is overleden.

Schuld bekennen

De gijzelnemers wilden dat de politie schuld bekende over de dood van Berkin Elvan, een 14-jarige jongen die overleed nadat hij door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt bij de protesten in het Gezipark in 2013. Openbaar aanklager Kiraz was belast met de zaak rond de dood van Berkin Elvan. Op internet doken foto’s op van een van de gijzelnemers die een wapen tegen het hoofd van de aanklager houdt.

De daders zouden lid zijn geweest van de uiterst linkse beweging DHKP-C. Die organisatie staat in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije te boek als een terroristische organisatie. DHKP-C pleegde onder andere in 2013 een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara.