Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Gewapende gijzeling gaande in rechtbank Istanbul

Leden van de special forces bij de rechtbank in Istanbul.
Leden van de special forces bij de rechtbank in Istanbul. Foto EPA / Deniz Toprak

Een aantal bewapende mannen is de rechtbank van Istanbul binnengedrongen en houdt een openbaar aanklager gegijzeld. De gijzelnemers willen dat de politie schuld bekennen over de dood van Berkin Elvan, een 14-jarige jongen die overleed nadat hij door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt bij de protesten in het Gezipark in 2013.

De openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz die wordt gegijzeld was belast met de zaak rond de dood van Berkin Elvan. De jongen overleed na de traangasgranaataanval negen maanden in coma gelegen te hebben. De bewapende aanvallers willen dat de betrokken agenten via de televisie schuld bekennen en dat ze worden berecht door een volkstribunaal.

Speciale eenheden van de Turkse politie hebben de verdieping in de rechtbank van Istanbul afgesloten waar een openbaar aanklager wordt gegijzeld. Het is onduidelijk hoe de bewapende aanvallers het gebouw binnen konden komen.

Update 19.45 uur: explosie bij rechtbank

Zojuist klonk een luide explosie en waren er geweerschoten te horen bij de rechtbank in Istanbul. Dat meldt persbureau AFP. De Turkse autoriteiten kunnen niet bevestigen of het gaat om een poging van de politie de gijzeling te beëindigen.

Update 17.00 uur: partijen in onderhandeling

Hoewel de gijzelnemers een ultimatum hadden gesteld om 16:36 zheeft de Turkse politie heeft laten weten dat onderhandelingen met de gijzelnemers bezig zijn. Er is contact met twee gijzelnemers die momenteel het gebouw bezet houden.

Stroomstoring

Toen de bewapende aanvallers het kantoor eerder vandaag bestormden, leden de stad en andere delen van Turkije onder de ergste stroomstoring in vijftien jaar. Een advocaat zei tegen CNNTürk dat in de rest van het gebouw het werk gewoon doorgaat. De rechtbank in Istanbul is in 2011 geopend als de grootste rechtbank van Europa.

Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG #BREAKING Special operations team at the scene after prosecutor taken hostage by armed group in Istanbul courthouse http://t.co/Ep5goDz76Z

Terroristische organisatie

Het ultimatum eindigt volgens de gijzelnemers om 16.36 uur Nederlandse tijd. De uiterst linkse beweging DHKP-C die waarschijnlijk verantwoordelijk is, staat in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije te boek als een terroristische organisatie. DHKP-C pleegde in 2013 een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara. In 2001 kwamen twee agenten en een Australische toerist om door een aanslag in Istanbul.

Turkse autoriteiten besloten rond 18.00 uur verslaggeving van de gijzeling te verbieden, naar eigen zeggen uit veiligheidsmaatregelen. Rechtstreekse uitzendingen van nabij de rechtbank werden stilgelegd. De Turkse regering doet dit vaker, al zijn de redenen soms ondoorgrondelijk. Volgens Turkse media is het de afgelopen vier jaar al meer dan 150 keer gebeurd.

Gijzelaar laten gaan

Inmiddels gaan er al foto’s rond op internet, waarop te zien is dat een van de gijzelnemers een geweer tegen het hoofd drukt van de gegijzelde. De vader van Berkin Elvan heeft de gijzelnemers opgeroepen de openbaar aanklager te laten gaan.