Gesprekken over Iraans atoomprogramma morgen verder

De onderhandelingen over een principeakkoord over het Iraanse atoomprogramma worden morgen voortgezet. Iran en de zogenoemde P5+1 vinden dat er genoeg vorderingen zijn gemaakt om verder te praten, al blijft er onenigheid bestaan over een aantal “lastige kwesties”.

Journalisten wachten in de wandelgangen op nieuws uit de onderhandelruimten.
Journalisten wachten in de wandelgangen op nieuws uit de onderhandelruimten. Foto Reuters / Brendan Smialowski

De onderhandelingen met het oog op een principeakkoord over het Iraanse atoomprogramma worden morgen voortgezet. Iran en de zogenoemde P5+1 vinden dat er genoeg vorderingen zijn gemaakt om verder te praten, al blijft er onenigheid bestaan over een aantal “lastige kwesties”. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd.

Vanavond liep een zelfopgelegde deadline af om het eens te worden over de hoofdlijnen van een aanstaand akkoord. Kerry zou eigenlijk vandaag vertrekken uit Lausanne, maar blijft nog een dag. Zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi, die zichzelf gisteren “voorzichtig optimistisch” verklaarde, moest terug naar Beijing, meldt persbureau AP. Een Iraanse onderhandelaar zei dat zijn team “zo lang als nodig” kan blijven om overeenstemming te bereiken.

Extra tijd

Iran en de P5+1 (de permanenten leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland) spraken in november af dat het definitieve akkoord, met alle details erop en eraan, op 1 juli klaar moet zijn. Maar er is ruimte voor uitstel, schrijft Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad.

Eerst had er vorige zomer al zo’n overeenkomst moeten liggen nadat de onderhandelingen eind 2013 begonnen. Omdat er wel vooruitgang was geboekt, werd toen besloten tot een “ultieme deadline” op 24 november 2014.

Ook die werd niet gehaald, waarna de partijen zichzelf ruim een half jaar extra tijd gunden. Alle partijen zeggen nu uit te zijn op een akkoord. Het doel van de China, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is te waarborgen dat Iran niet binnen een jaar (breakout time) een atoombom kan bouwen als het daartoe besluit, schrijft Roelants. Iran heeft altijd volgehouden dat het geen atoomwapen wenst.

‘een onvervreemdbare recht’

De partijen spraken of om de inhoud van de besprekingen deze week geheim te houden. Maar vast staat alvast dat Iran uranium zal mogen blijven verrijken. Enkele jaren geleden was dat voor de VS nog uitgesloten. Roelants:

De eerste bindende resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de nucleaire controverse eiste in 2006 bevriezing van het verrijkingsprogramma vóór zelfs maar onderhandelingen konden beginnen. Maar het nucleaire Non-proliferatieverdrag staat de lidstaten toe uranium te verrijken en Iran heeft consequent gehamerd op zijn “onvervreemdbare recht” hiertoe. Wel wordt de inspectie van Irans nucleaire installaties aanzienlijk verscherpt.

Lees verder in NRC: Lavrov terug naar Lausanne, akkoord over Iraans atoomprogramma lijkt aanstaande