‘Dode en zwaargewonde in Ede door storm’

Een deel van een bedrijfspand aan de Max Planckstraat is door de storm ingestort. Foto ANP / AS Media

In Ede is vanmiddag een deel van een bedrijfspand ingestort door de storm. Enkele uren laten bleken onder het puin twee personen te liggen. Eén van hen is overleden, de andere persoon ligt zwaargewond in het ziekenhuis, zo meldt de NOS. Ook voor zijn leven wordt gevreesd.

Twitter avatar brandweerGM brandweerGM Max planckstraat,1 slachtoffer vervoerd naar ziekenhuis.2e slachtoffer gelokaliseerd. Hondenteam ingezet om meer slachtoffers uit te sluiten

Het gebouw is van Raab Karcher, een bedrijf in bouwspullen, weet persdienst ANP. Het dak van het pand stortte aan het begin van de middag al in. In eerste instantie werd gedacht dat er niemand in het pand was. Tussen half vijf en vijf vanmiddag bleken op het parkeerterrein nog twee auto’s te staan van werknemers van een andere vestiging van het bedrijf, die toch nog aanwezig waren.

Miljoenen euro’s aan schade

De schade door de storm vandaag aan onder meer woningen en auto’s loopt in de miljoenen euro’s, verwacht het Verbond van Verzekeraars, zo meldt ANP.

In het hele land had het verkeer last van de harde wind. Files waren vanochtend ongeveer twee keer zo lang als normaal. Zeker vijftien vrachtwagens kantelden door de zware windstoten. Onder andere de A6 en A50 werden daarom verschillende keren afgesloten. Chauffeurs van lege en licht beladen vrachtwagens werden door Rijkswaterstaat afgeraden de weg op te gaan.

Aan het begin van de middag kreeg ook het treinverkeer veel last van de storm. Op verschillende plekken lagen takken en bomen op het spoor. Daardoor reden er enige tijd geen treinen rond Zutphen, tussen Zwolle en Heino en tussen Landgraaf en Aken. Op andere trajecten reden minder treinen.

Op Schiphol werden zo’n negentig vluchten geannuleerd, maar werden vluchten tot anderhalf uur vertraagd. Binnenkomend vluchtverkeer had ook veel last van de harde wind.

Update 21.00 uur:Opvang passagiers

De Luchthaven vangt vannacht passagiers op die door de storm gestrand zijn. Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruik zullen maken van de bedden op de G-pier. Een woordvoerster zegt tegenover ANP dat veel luchtvaartmaatschappijen hun passagiers onderbrengen in hotels.

Momenteel code geel in hele land

De hele dag gold code oranje voor extreem weer in Groningen, Friesland, het noordelijke deel van Drenthe en alle Waddeneilanden. Daar kwamen windstoten voor met snelheden van van 100 tot 120 kilometer per uur. Code oranje werd aan het begin van de avond opgeheven.

    • Mirjam Remie