Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Fusie Ziggo en UPC kost 450 vaste banen

De samensmelting van Ziggo en UPC kost de komende drie jaar 450 vaste arbeidsplaatsen. Bovendien worden ,,enkele honderden” tijdelijke en externe contracten niet verlengd. Dat maakte Ziggo zojuist bekend.

Het logo van Ziggo.
Het logo van Ziggo. Foto ANP / Lex van Lieshout

Door de fusie van Ziggo en UPC verdwijnen de komende drie jaar ongeveer 450 vaste arbeidsplaatsen bij beide kabelbedrijven. “Enkele honderden” tijdelijke en externe contracten worden daarnaast niet verlengd, heeft Ziggo vandaag bekendgemaakt.

Ziggo werd vorig jaar na goedkeuring van de Europese Commissie overgenomen door het Amerikaanse Liberty Global, dat ook al UPC onder zijn hoede had. De twee concerns worden nu samengevoegd onder de naam Ziggo.

Met de aankondiging wordt een al langer bestaande vrees voor ontslagen bevestigd. Ziggo gaf begin vorig jaar aan rekening te houden met gedwongen ontslagen. In oktober berichtte NRC dat er 900 banen (vast en tijdelijk, eenvijfde van het personeel) op de tocht stonden.

De samenvoeging zorgt er volgens Ziggo voor dat er efficiënter gewerkt kan worden, bijvoorbeeld op de afdelingen voor productontwikkeling, innovatie en infrastructuur. De kabelklant mag niets van de ontslagen gaan merken.

Vrijwel landelijk dekkend netwerk

De ontslagronde begint in juli en duurt tot eind 2018. De kantoren in Heerhugowaard, Rijswijk en Nijmegen worden gesloten, het hoofdkantoor blijft in Utrecht. De medewerkers die hun baan verliezen, kunnen volgens Ziggo rekenen op een goed sociaal plan. Bij Ziggo en UPC zijn nu nog zo’n 5.200 fte’s. 4.500 medewerkers vallen onder het sociaal plan.

UPC Nederland (1.800 fte’s) schrapte in 2013 al ruim 75 banen. Hoewel bij beide kabelaars banen verdwijnen, wordt verwacht dat de zwaarste klappen vallen bij Ziggo (3.400 fte’s).

Liberty Global bracht begin vorig jaar een vriendschappelijk bod van 10 miljard euro op Ziggo uit (waarvan tweederde in aandelen). De fusie zou 160 miljoen euro per jaar besparen, vanaf 2018. Ziggo heeft sinds de fusie een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk. Het bedrijf levert televisiediensten aan 4,3 miljoen klanten, internet aan 3,1 miljoen huishoudens en vaste telefonie aan 2,6 miljoen abonnees. Zo’n 130.000 mensen hebben een mobiel abonnement bij Ziggo.

Lees verder op NRCQ: Worden Vodafone en Liberty Global samen de grootste databoer van Europa?, Ontkomen aan SuperZiggo? Vergeet het maar en Deze vijf brieven kun je als klant van Ziggo verwachten