Een hartslagmeter maakt wel degelijk een verschil

Tijdens het rennen afwisselend op twee wearables kijken om te checken of ze hetzelfde meten: het ziet er razend professioneel uit, maar hard ga je er niet van.

Voor ik met mijn rondje hardlopen begon was ik sceptisch over de Fitbit Charge HR, de nieuwste wearable van Fitbit die niet alleen je stappen telt, maar ook je hartslag meet. Halverwege stelde ik tevreden vast dat Charge HR en mijn ‘ouderwetse’ sporthorloge, die mijn hartslag meet met een band om de borst, nagenoeg hetzelfde weergaven. Het gaf me meteen vertrouwen in de rest van de gegevens.

Fitbit heeft drie nieuwe wearables: Fitbit Charge, Charge HR en Surge. Surge is een uitgebreid sporthorloge inclusief enkele smartwatch-functies. Charge en Charge HR kunnen iets minder maar zijn wel vriendelijker voor 24/7 gebruik. Ik testte de twee Charges.

Ze zien er vrijwel hetzelfde uit: een armband van kunststof met bovenop een blokje met een smal display en één kleine knop. Charge sluit met een clip, Charge HR met een horlogesluiting.

Het echte verschil tussen de twee is de hartslagmeter. Eén functionaliteitje, zou je zeggen. Maar die hartslagmeter maakt van de Charge HR een echte fitnesstracker, waar de Charge slechts een stappenteller is.

Op een stappenteller raak je op den duur uitgekeken. Zeker als je een kantoorbaan hebt weet je op een gegeven moment wel hoeveel stappen je op een dag zet en welk verschil een bushalte eerder uitstappen maakt.

Verbruikte calorieën berekent Charge op basis van een formule. Dat geeft een goede indicatie maar is niet erg persoonlijk en ook niet altijd correct: fietsen of in de auto zitten is voor Charge hetzelfde. Charge HR meet je hartslag, bij het wandelen, rennen én fietsen en neemt dit mee in zijn berekeningen.

Beide trackers kun je ook mee naar bed nemen. Ze merken wanneer je in slaap valt, meten de kwaliteit van je slaap en kunnen je wekken met een tril aan je pols. Overzicht van je activiteit, calorieënverbruik en slaapgedrag vind je in de fijne bijbehorende app. Daar kun je ook bijhouden wat je eet en drinkt, maar dat werkt niet goed omdat een database met Nederlandse producten ontbreekt. Een klein smetje.