Een blok, maar dan met je voet

Foto Soe Than Win/AFP

Dit lijkt op voet-volleybal, maar is toch net wat anders. Sepak takraw is een balsport die al honderden jaren in meerdere landen in Zuidoost-Azië wordt gespeeld. De bal is niet van leer, maar van rotan. En dat maakt een groot verschil. Deze rotan-bal ongetraind eens flink op je wreef nemen is geen goed idee, want doet erg veel pijn.

Het is de bedoeling dat je de bal met de binnenkant van je voet onder controle brengt. Alleen getrainde spelers kunnen ’m vervolgens met hun wreef een flinke peer geven. Zoals Ye Thura, in het rood, van het team van het Birmese ministerie van Defensie net heeft gedaan. De tegenstander probeert de bal te blokken met zijn rechtervoet.

Bij sepak takraw mag je de bal, ondanks het net tussen beide partijen, alleen met je voet aanraken, wat tot spectaculaire capriolen leidt.

De wedstrijd tussen het ministerie van Defensie en een onbekende tegenstander werd gisteren in het Birmese Yangon gespeeld en op de nationale tv uitgezonden.