#DvdW: 160 jaar geleden stierf de auteur van ‘Jane Eyre’

In de pastorie van Haworth, Yorkshire stierf 160 jaar geleden de schrijfster van Jane Eyre, de enige van de Brontë-zusjes met een oeuvre.

Emily Jane, de bekendste van de drie Brontë-zusjes, is niet degene die het meeste publiceerde – dat was Charlotte Brontë (1816-1855) die behalve de klassieke ‘weesmeisje wordt na veel ellende gelukkig’-roman Jane Eyre nog drie romans schreef.

De eerste, The Professor, werd geweigerd door de uitgever (en verscheen postuum in 1857); de derde, Shirley (1849, de geschiedenis van een vrouw tegen janeeyrede achtergrond van de stakingen van textielarbeiders in Yorkshire), was een bescheiden succes; en de vierde, Vilette (1853, een gothic novel over een vrouw die gouvernante wordt op een school op het continent) is de enige die naast Jane Eyre nog veel gelezen wordt.

Net als Emily woonde Charlotte het grootste deel van haar leven aan de rand van de Yorkshire Moors, in de afgelegen pastorie van haar vader, samen met haar twee zusjes en haar drankzuchtige broer Branwell.

Net als Emily en Anne (de schrijfster van de feministische huwelijksroman The Tenant of Wildfell Hall) publiceerde ze haar werk onder een mannelijk pseudoniem (Currer Bell). En net als haar broer en zusters stierf ze jong aan tuberculose.

Voor meer afleveringen van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.