Andere tijden

NPO 2, 21.20-22.00u.

In de jaren tachtig begint de IRA (het Iers Republikeins Leger) aanslagen te plegen op het vasteland van Europa. Andere tijden kijkt

terug op de aanslagen die de organisatie in 1988 en 1990 pleegde in de provincie Limburg. Bij de eerste aanslag in Nieuw-Bergen ontploft een bom en worden twee militairen doodgeschoten. Bij de aanslag in 1990, op de markt van Roermond, komen twee onschuldige Australische toeristen om het leven. Dat bleek een vergissing, de daders dachten dat de mannen Britse militairen waren. Politie en justitie blikken in deze aflevering terug op het IRA-terrorisme in Nederland.

Inlichtingenman Cees Verhaeren wist meteen dat het om aanslagen van de IRA ging. Verhaeren vertelt over het onderzoek en de opsporingsmethoden die werden gebruikt. Het team grijpt alles aan om de daders te vinden. Zelfs een paragnost die zegt meer informatie te hebben, mag zijn verhaal doen.

Relevante informatie levert dat niet op. Uiteindelijk worden de vermoedelijke daders gepakt. Door gebrek aan bewijs lukt het echter niet om ze veroordeeld te krijgen.

Een aflevering over de vraag waarom vervolging en berechting van terrorisme zo moeilijk is.