Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

DNB uit kritiek op controle nevenfuncties bij ABN-top

Het inzicht van staatsbank ABN Amro in de nevenfuncties en privébelangen van de top van de bank schiet ernstig tekort. Dat schrijft toezichthouder DNB in een geheime brief. Ook heeft de bank het invoeren van een goede regeling die het risico op belangenverstrengeling onder eigen personeel moet indekken uitgesteld.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (L)
Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (L) Foto ANP / Lex van Lieshout

Het inzicht van staatsbank ABN Amro in de nevenfuncties en privébelangen van de top van de bank schiet ernstig tekort. Dat schrijft toezichthouder De Nederlandsche Bank in een geheime brief die in handen is van Het Financieele Dagblad. Ook heeft de bank het invoeren van een goede regeling die het risico op belangenverstrengeling onder eigen personeel moet indekken uitgesteld.

DNB stuurde de brief vorige maand naar bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. De bank hoopt pas in de loop van dit jaar te voldoen aan de eisen die DNB stelt om handel met voorkennis en de vermenging van privébelangen en belangen van ABN Amro te voorkomen. Ten slotte vindt de toezichthouder het anticorruptiebeleid onvoldoende.

Een deel van de nevenfuncties en privébelangen van bankmedewerkers zou wel zijn opgenomen in de administratie van ABN Amro, maar hier wordt volgens DNB te weinig mee gedaan. Mede door automatiseringsproblemen zou een degelijke controle het afgelopen jaar niet van de grond zijn gekomen. Een groot probleem is dat commissarissen hun privébelangen pas kenbaar hoeven te maken zodra er sprake is van “een concrete transactie”, aldus de toezichthouder.

ABN: kritiek achterhaald en opgelost

De staatsbank ontkent vandaag dat ABN met structurele controleproblemen zou kampen. ABN Amro beweert dat de bevindingen van het FD stammen uit een oud onderzoek van DNB uit 2013. De problemen die toen werden gesignaleerd zijn inmiddels opgelost. De procedure voor het registreren van nevenfuncties zou al een jaar geleden zijn aangescherpt. ABN Amro:

“Het feit dat de bank volgens de krant onvoldoende inzicht in nevenfuncties en privébelangen van de commissarissen zou hebben en dat de invoering van een toereikende regeling tegen het risico van belangenverstrengeling op zich laat wachten is onjuiste informatie.”

Het FD meldde eerder dat toezichthouders onderzoek doen naar de vestiging van ABN Amro in Dubai. Hierbij zouden onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Alle 1100 klanten in de stad moeten worden gescreend.

Beursgang uitgesteld, loonsverhoging teruggedraaid

Afgelopen vrijdag stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een besluit over de beursgang van ABN Amro uit. Het kabinet had voor het einde van maart een beslissing willen nemen over de verkoop van de bank, maar dat werd uitgesteld vanwege ophef over de salarisverhoging die de top van ABN kreeg.

Zondag werd bekend dat de staatsbank van de omstreden loonsverhoging van zes van de zeven bestuursleden afziet. Zalm verdedigde de verhoging van 100.000 euro eerst nog, maar draaide deze terug vanwege de onrust en negatieve beeldvorming die was ontstaan. Veel politici reageerden positief op dit besluit.

Lees ook op NRC Q: Waarom ABN Amro nog altijd niet naar de beurs gaat