Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

ROTTERDAM: Avondbeeld Nieuwe Maas, gezien van Maasboulevard met zicht op skyline van Rotterdam met o.a. De Brug (Unilever-gebouw), De Hef, Erasmusbrug en Willemsbrug.
ROTTERDAM: Avondbeeld Nieuwe Maas, gezien van Maasboulevard met zicht op skyline van Rotterdam met o.a. De Brug (Unilever-gebouw), De Hef, Erasmusbrug en Willemsbrug.

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Weer slecht nieuws voor ABN Amro. Toezichthouder De Nederlandsche Bank vindt dat de genationaliseerde bank te weinig inzicht heeft in de nevenfuncties en privébelangen van de raad van commissarissen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Met andere woorden: ABN Amro kan niet goed inschatten of de wijze mensen die het bestuur moeten controleren dat wel zuiver kunnen doen.

DNB heeft nog meer kritiek op de staatsbank. ABN Amro doet niet voldoende om handel met voorkennis te voorkomen. De kritiek van de toezichthouder komt kort nadat ophef ontstond over de hoogte van de voorgenomen beloning van de top van de bank.

Eelco Blok onder vuur om hoge bonus

KPN-topman Eelco Blok verkocht de Duitse dochtermaatschappij E-Plus aan het Spaanse Telefónica. Dat leverde KPN geld op en dus steeg de hoogte van de bonus van Blok. Het afgelopen jaar ontving hij 925.000 euro bovenop zijn basissalaris. Vakbonden vinden dat schandalig en eisen dat Blok het geld teruggeeft. Dat schrijft de Telegraaf.

De belangrijkste reden dat de KPN-topman moet afzien van de bonus is dat bij zijn aantreden in 2011 zevenduizend werknemers op straat werden gezet. Het is dan ongepast om een paar jaar later zo veel geld aan te nemen, aldus de vakbonden.

Unilever is het meest duurzame levensmiddelenbedrijf

Van alle grote voedingsbedrijven heeft Unilever het meeste oog voor het milieu. Tot die conclusie komt NGO Oxfam in een jaarlijks rapport over de maatschappelijke betrokkenheid van grote levensmiddelenconcerns. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Vorig jaar scoorde het Zwitserse Nestlé nog het beste. Unilever zorgt vooral goed voor boeren, werknemers en het klimaat. Nestlé heeft meer ook voor landrechten van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, net als Coca-Cola.

Dat Unilever hoog scoort op duurzaamheid is volgens de Volkskrant verklaarbaar. Topman Paul Polman grijpt iedere gelegenheid aan om over het onderwerp te beginnen. Uit het onderzoek van Oxfam komt naar voren dat Europese bedrijven doorgaans meer oog hebben voor duurzaamheid en maatschappelijke gevolgen dan hun Amerikaanse concurrenten.