Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil opheldering over rol Dijsselbloem in salariskwestie ABN

Foto ANP / Lex van Lieshout

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de rol die minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft gespeeld bij de salarisverhoging van de top van ABN Amro. GroenLinks en de SP willen naar aanleiding van berichtgeving van NRC dat de minister tijdens een Kamerdebat uitleg komt geven.

Aanleiding voor het verzoek om een debat is dat NRC vanmiddag meldde dat Dijsselbloem de omstreden loonsverhoging voor de top van ABN Amro in het voorjaar van 2014 goedkeurde en ook toezegde die publiekelijk te verdedigen. Bron is een brief die ABN Amro in augustus 2014 stuurde aan de stichting die voor de staat de aandelen van de bank beheert.

De brief verwijst naar een gesprek op 7 maart vorig jaar, waarin de minister zou hebben “toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen”. Ook heeft hij “zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost”. De brief, in bezit van NRC, is ondertekend door topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt.

GroenLinks: opheldering over ‘schimmige rol’

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil opheldering over de rol die Dijsselbloem precies bij de salarisverhoging heeft gespeeld:

“Als het klopt dat minister Dijsselbloem ABN heeft beloofd om de salarisverhoging van ABN-bestuurders te verdedigen, dan heeft de minister de afgelopen dagen een schimmige rol gespeeld. Wij willen daar zo snel mogelijk opheldering over.”

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt ook dat “als het zo is dat Dijsselbloem gezegd heeft de loonsverhoging te zullen verdedigen, zijn woorden van de afgelopen dagen in een heel ander daglicht komen te staan”. Dijsselbloem was de afgelopen dagen juist heel kritisch over het besluit van ABN de salarissen te verhogen en stelde zelfs de beursgang van de bank uit. Hij noemde de verhoging ook een “graat in de keel” en “donders vervelend”.

Wouter Koolmees (D66) heeft net als Klaver en Schouten vragen aan de minister. “Zijn reactie staat haaks op het gespreksverslag in de brief van ABN”. Volgens D66-leider Alexander Pechtold moet de bewindsman “helder aangeven wat hij in het voortraject heeft gedaan”.

Een verzoek voor een debat over de kwestie met de minister kreeg vanmiddag Kamerbrede steun. Het debat wordt waarschijnlijk volgende week gehouden.

Dijsselbloem zou hebben gewaarschuwd voor schade

Financiën liet in reactie op de berichtgeving van NRC weten dat Dijsselbloem de ABN-top heeft gewaarschuwd voor schade aan de reputatie van de bank als de voorgenomen salarisverhoging in 2014 zou worden doorgezet. Financiën stelt dat de top van ABN AMRO op aandrang van Dijsselbloem in maart 2014 besloot af te zien van een bonus van 2 ton. Over de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd vastgesteld dat die volgens de regels was. In de verklaring van Financiën staat:

De minister heeft er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij daarvan vindt en gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen.

Lees ook het interview met commissaris Peter Wakkie van ABN Amro, ‘Uitleggen dat het deugt, lukte niet’ (€).