Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem: salarisverhoging ABN toegestaan maar onverdedigbaar

De salarisverhoging van de top van ABN Amro is juridisch en bestuurlijk toegestaan, maar tegelijkertijd “slecht verdedigbaar in maatschappelijke context”. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De directie besloot eergisteren af te zien van de verhoging van 100.000 euro nadat er ophef over was ontstaan.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) staat afgelopen vrijdag de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de ministerraad.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) staat afgelopen vrijdag de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de ministerraad. Foto ANP/Lex van Lieshout

De salarisverhoging van de top van ABN Amro is juridisch en bestuurlijk toegestaan, maar tegelijkertijd “slecht verdedigbaar in maatschappelijke context”. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De directie besloot eergisteren af te zien van de verhoging van 100.000 euro nadat er ophef over was ontstaan.

In de brief, waarin Dijsselbloem antwoord geeft op de vragen die gesteld waren door de Tweede Kamer, herhaalt de minister zijn standpunt dat hij vorige week tijdens het vragenuur en vandaag na onthullingen van NRC over dat hij de salarisverhoging publiekelijk zou verdedigen innam. Daarnaast licht hij toe dat ook directeur Kees van Dijkhuizen, die pas in dienst kwam na het intreden van de wet die vergoedingen voor bankiers aan banden legt, recht had op deze verhoging. Eerder had het CDA de arbeidsvoorwaarden van de directeur in twijfel getrokken.

Vele slachtoffers, ING ongepast

De rel rondom de hogere salarissen kent inmiddels vele slachtoffers. Vandaag trad commissaris Peter Wakkie terug omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de ophef. Toen het nieuws over de salarisverhoging bekend werd besloot Dijsselbloem de beursgang van de genationaliseerde bank uit te stellen. En toen de verontwaardiging en politieke druk aanhielden besloot het bestuur het geld uiteindelijk terug te geven.

Opvallend is verder dat minister Dijsselbloem in zijn brief schrijft niet gelukkig te zijn met de recente, nog veel forsere salarisverhoging van de directie van ING. ING-topman Hamers zal dit jaar, zo bleek uit het jaarverslag 2014, een vast jaarsalaris ruim 1,6 miljoen euro verdienen, een verhoging van 28 procent. Twee anders bestuursleden gaan er ruim 50 procent op vooruit. Daarnaast hebben zij uitzicht op een bonus van maximaal 20 procent. Hoewel de minister daar niet meer overgaat – ING heeft alle staatssteun inmiddels afgelost – zegt Dijsselbloem dat “een soberder invulling van de beloning van de raad van bestuur ook bij ING passender was geweest”.

Lees ook het commentaar van NRC Handelsblad: Extra beloningen ING en ABN hollen steun van publiek uit (€).