Werk werk werk

Meer banen voor jongeren, maar komt dat door Mirjam Sterk?

Foto ANP

Na twee jaar stopt oud-Kamerlid Mirjam Sterk vandaag als ambassadeur van het landelijke programma Aanpak Jeugdwerkloosheid. Wat blijkt? De jeugdwerkloosheid is gedaald, maar komt dat door de economie of de aanpak van het kabinet? En hoe zit het met de jeugdwerkloosheid in jouw regio?

Jongeren zijn nog altijd vaker werkloos dan de overige leeftijdscategorieën. Maar op de lange termijn gekeken lijkt het ietsje beter te gaan met de youngsters op de arbeidsmarkt. In september 2013 piekte het werkloosheidspercentage tot haast Zuid-Europese vormen tot 13,9 procent, blijkt uit CBS-cijfers. Maar een klein lichtpuntje: de jeugdwerkloosheid daalde in de laatste twee jaar wel van 180 duizend naar 154 duizend jongeren. Die daling is volgens het CBS heel goed economisch te verklaren. De economie trekt aan en daar profiteren jongeren als eerste van. Jeugdwerkloosheid loopt altijd iets voor op de conjunctuur, doordat veel jongeren flexbanen hebben.

Het werkloosheidspercentage van 11 procent van februari dit jaar is toch bijna drie procentpunt winst. Een teken dat het beter gaat?

Een beetje. In bovenstaande grafiek is het verschil van de jeugdwerkloosheid ten opzichte van de overige twee leeftijdsgroepen - waarin het werkloosheidspercentage steevast lager ligt - te zien.

Momenteel is de werkloosheid in de overige categorieën nog maar zo’n 4 procentpunt lager ten opzichte van de jongerengroep. Dat is goed nieuws: de kloof verkleint al. Nu de landelijke trend nog.

Uitkeringsinstantie UWV heeft op verzoek van NRC Q de cijfers per (arbeidsmarkt)regio vrijgegeven. Uit die cijfers blijkt dat de positieve trend in veel regio’s is terug te zien. In februari - het meest recente meetmoment - daalde in het grootste deel van Nederland het aantal werkloze jongeren. Alleen in Midden-Brabant (o.a Tilburg), Rivierenland (o.a Tiel en Culemborg) en de regio Helmond is de problematiek nog steeds onveranderd groot.

Hoe zit het met de jeugdwerkloosheid in jouw regio? Klik op een regio op de kaart om de ontwikkeling door de tijd heen in de staafdiagram te zien