Del Bosque: on-Nederlands voetbal deed Spanje das om bij WK

Het on-Nederlandse, verdedigende voetbal van Oranje heeft Spanje vorig jaar bij het WK de das omgedaan. “We hadden er geen antwoord op”, geeft de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque toe in een vraaggesprek met NRC Handelsblad in aanloop naar het oefenduel Nederland-Spanje in de Amsterdam Arena.

Bondscoach Vicente Del Bosque van Spanje tijdens een persconferentie na het verlies van Nederland in Brazilië.
Bondscoach Vicente Del Bosque van Spanje tijdens een persconferentie na het verlies van Nederland in Brazilië. EPA / CJ Gunther

Het on-Nederlandse, verdedigende voetbal van Oranje heeft Spanje vorig jaar bij het WK de das omgedaan. “We hadden er geen antwoord op”, geeft de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque toe in een vraaggesprek met NRC Handelsblad (€) in aanloop naar het oefenduel Nederland-Spanje in de Amsterdam Arena.

Spanje werd op 13 juni vorig jaar tijdens het WK-voetbal verrast door de tactiek van Oranje dat de groepswedstrijd met maar liefst 5-1 won.

“Die diepgang in het spel van Nederland deed ons veel pijn.”

De toenmalige Nederlandse bondscoach Louis van Gaal koos in Brazilië voor een behoudende tactiek met vijf verdedigers en rekende op snelle uitbraken van de spitsen Robin van Persie en Arjen Robben. Nederland boog een 1-0 achterstand om in een verrassende zege. Oranje nam zo sportief revanche tegen Spanje voor de verloren WK-finale van 2010. „De gelijkmaker van Robin van Persie kwam vlak voor rust op het allerslechtste moment”, legt Del Bosque uit.

De Spaanse bondscoach zag de stemming radicaal omslaan.

“Je zag bij Oranje opeens een enorm positivisme ontstaan. Bij ons gebeurde het tegenovergestelde. Een gelijkspel voelde voor ons als een nederlaag. Ik heb proberen te waarschuwen voor de impact van het doelpunt. Het is niet makkelijk spelers te beïnvloeden, maar dat de dreun zo hard aan zou komen hadden we geen van allen voorzien.”

Oranje schim van zichzelf

Nederland behaalde op het WK de derde plaats, terwijl Spanje roemloos in de eerste ronde als wereldkampioen werd uitgeschakeld. Na het WK werd Van Gaal vervangen door Guus Hiddink. Sindsdien is Oranje een schim van zichzelf. Del Bosque bleef aan als bondscoach van Spanje en bouwt aan een nieuw elftal op weg naar het EK van 2016.

Lees het interview met Del Bosque vandaag in NRC Handelsblad: Cruijff tackelen ging gewoon niet (€)