Dankzij dat hogere salaris, betere bankbestuurders

Illustratie Pavel Constantin

De overheid ging voor kwaliteit en huilde krokodillentranen om de (inmiddels teruggedraaide) salarisverhoging van de ABN Amro-top, aldus hoogleraar accounting Jan Bouwens (Universiteit van Tilburg).

Zowel het besluit van minister Dijsselbloem om de beursgang van ABN Amro uit te stellen als de knieval van het ABN-Amro-bestuur om van de salarisverhoging af te zien missen elke economische basis. Immers, de huidige managers zijn niet de managers die de bank de crisis in stuurden. De huidige managers zijn erop aangenomen de bank weer in rustig vaarwater te brengen en dat is gelukt.

De vraag is of de salarisstijgingen bij banken aanleiding geven tot zorgen. Over de laatste 40 jaar is de relatie tussen inkomen en complexiteit van bedrijven nagenoeg 1. Complexiteit van het werk verklaart derhalve de hoogte van het salaris. In het geval van de banken gold de volgende opdracht: zorg ervoor dat de financiële positie van de bank zich zodanig herstelt, dat deze op eigen benen zijn functie in de komende jaren kan vervullen. Een zeer complexe taak!

Stel, een bank in slechte doen heeft twee kandidaten voor een positie in de Raad van Bestuur. De eerste, een voormalig medewerker van de Bank Nederlandse Gemeenten, vraagt 130.000 euro. De tweede heeft veel ervaring in het commerciële bankwezen en vraagt 600.000 euro plus een verhoging van zijn inkomen zo gauw als blijkt dat de bank die hij mede bestuurt weer in rustig vaarwater terecht is gekomen. Welke manager zou u aanstellen? De BNG bestuurder is minder ervaren dan de kandidaat afkomstig uit de commerciële sector.

Lees verder (€)