Wat doe jij eigenlijk?

De baas van Utomik rust alleen uit in het weekend

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Richard van Barneveld (48), strategisch directeur van het Eindhovense Utomik dat een Spotify voor games ontwikkelde.

Het laatste bericht dat je van een collega kreeg, via welk medium was dat?

“Meestal is het een e-mail. Maar net kreeg ik nog een WhatsApp. Utomik heeft veertien werknemers op het Nederlandse kantoor en die zitten met z’n allen in een WhatsAppgroep. Dat werkt toch het snelst.”

Wat staat er op je agenda?

“Een meeting met het management, anderhalf uur even bijpraten. Ik ben anderhalve week niet op kantoor geweest, omdat ik in San Francisco zat. Een groot gedeelte van de dag ben ik aan het bellen. Of Skypen, dat is in het buitenland handiger. Ik zit regelmatig in Amerika, Stockholm, Parijs of Londen. Dan heb ik contact met investeerders en met uitgevers van nieuwe games.”

“Twee keer per dag werk ik al mijn mails bij. Ik krijg er ongeveer 25 per dag, maar heb niet altijd gelijk tijd om te reageren. Daar ruim ik tussendoor tijd voor in, want ik wil ze wel allemaal beantwoorden.”

Richard van Barneveld, strategisch directeur bij Utomik

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wat is je ochtendritueel?

“Ik sta meestal rond 6.45 uur op, een beetje afhankelijk van de afspraken die ik heb. Drie ochtenden in de week ga ik eerst sporten, een half uur hardlopen of even naar de fitness. Als ik op reis ben, en dat ben ik nog wel veel, probeer ik dat ook vol te houden en dat gaat eigenlijk nog makkelijker dan thuis. Thuis zit om acht uur het hele gezin aan het ontbijt, ik heb drie kinderen. We ontbijten samen en om 8.15 uur rent iedereen de deur uit. Als ik een afspraak heb ga ik meestal met de auto. Naar ons kantoor in Eindhoven ga ik met de trein, dan kan ik onderweg alvast beginnen met werken.”

Waar lunch je?

“Op het kantoor in Eindhoven lunchen we met al het personeel samen om twaalf uur. Iemand haalt dan even wat te eten. We zijn nog een jong bedrijf en eigenlijk een beetje een familie. Als ik in het buitenland zit, probeer ik daar met contacten te lunchen of neem ik gewoon een boterhammetje mee.”

Tot hoe laat werk je door?

“Tot half acht ongeveer. Twee of drie keer per week probeer ik wat eerder naar huis te gaan zodat we samen kunnen eten. Daarna drink ik een kopje koffie en vanaf half negen werk ik nog ongeveer twee uur door. Dan is de de werkdag op ons kantoor in Amerika natuurlijk bezig. Mijn rustmomenten zijn mijn weekend en mijn vakanties. En ‘s nachts staat mijn telefoon uit. Mijn nachtrust is heilig.”

Leuke rubriek? Lees de eerdere afleveringen hier. Met onder meer de ‘kantoorromances’ van de eigenaar van IJscuypje en de baas van NS die kinderachtige spelletjes speelt.