Weer blogger met kapmessen vermoord

Het toch al bescheiden groepje seculier ingestelde bloggers in Bangladesh dat openlijk kritiek durft te uiten op fundamentalistische moslims, slinkt snel. Voor de tweede keer in vijf weken werd gisteren in de straten van de hoofdstad Dhaka een blogger met kapmessen vermoord.

Twee studenten van een islamitische school hakten gistermorgen op klaarlichte dag in het centrum van Dhaka in op de 27-jarige Washikur Rahman tot hij dood was. De politie heeft het tweetal aangehouden. Ze zouden tot hun daad zijn gekomen uit woede over blogs van Rahman over de profeet Mohammed die ze beledigend achten.

Eind vorige maand trof de bekendere Avijit Roy, een overtuigd atheïst, een zelfde lot, toen hij terugkeerde van een boekenbeurs in Dhaka. Ook Roys vrouw, Rafida Ahmed Bonya, raakte ernstig gewond. In 2013 was een andere kritische blogger, Ahmed Rajib Haider, eveneens vermoord.

Amnesty International riep de Bengaalse regering gisteren op meer werk te maken van de bescherming van journalisten en activisten zodat zij hun mening vrij kunnen blijven geven.

Fundamentalistische moslims vormen een kleine minderheid in het vanouds tolerante Bangladesh. Maar met steun uit onder meer de Golfstaten voor religieuze scholen en fundamentalistische instellingen breiden ze hun invloed al jaren gestadig uit. (Reuters, AFP)