Ambtenaar alsnog gestraft om IS-tweet

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie arriveert afgelopen vrijdag op het Binnenhof voor de ministerraad.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie arriveert afgelopen vrijdag op het Binnenhof voor de ministerraad. Foto ANP/Lex van Lieshout

De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een “zionistisch complot” is, heeft voorwaardelijk strafontslag gekregen, ondanks een advies dat een schriftelijke berisping volstond. Dat schrijft minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid (VVD) aan de Tweede Kamer. De vrouw krijgt bovendien een nieuwe baan.

Het ministerie spreekt van een “tewerkstelling”, maar terugkeren bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid of onder hem vallende dienstonderdelen is uit den boze voor de ambtenaar. Voorwaardelijk strafontslag is de zwaarste disciplinaire straf die een ambtenaar opgelegd kan krijgen. Het betekent dat de persoon in kwestie een proeftijd krijgt opgelegd waarin elke vorm van plichtsverzuim leidt tot ontslag.

Opvallend besluit

Het besluit van de minister is opvallend omdat eerder deze maand de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) onder leiding van Job Cohen tot de conclusie kwam dat de tweet niet genoeg reden gaf voor strafontslag. Volgens de commissie volstond een schriftelijke berisping. Het ministerie probeerde, tegen de gebruiken in, het advies geheim te houden.

De minister vindt een schriftelijke berisping echter te mager. Hij schrijft:

“Gelet op de ernst van het plichtsverzuim en de functie van de ambtenaar, ben ik van mening dat de straf van een schriftelijke berisping niet passend is. Ik heb besloten om de ambtenaar de disciplinaire straf van voorwaardelijk strafontslag op te leggen.”

Politieke rel

Yasmina Haifi, projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum, schreef in augustus vorig jaar dat terreurorganisatie IS een “vooropgezet plan van zionisten” is die “bewust de islam zwart willen maken”. Haar tweet veroorzaakte een politieke rel. Minister Asscher noemde het een “afgrijselijke” tweet, iets wat volgens de AFGA tot een verstoring van de arbeidsverhoudingen heeft geleid vanwege de voorbarigheid van de uitlating.

Toenmalig minister Opstelten zei over de ambtenaar: “Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.” Volgens de commissie Cohen was de tweet een vorm van mild plichtsverzuim en woog haar recht op vrijheid van meningsuiting zwaarder, maar Opstelten’s opvolger heeft daar nu anders over besloten.

Lees ook in NRC Handelsblad: Domme tweet, maar ontslag? Nee (€).