Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Alle lichamen crash Germanwings geborgen’

Alle lichamen op de plek in de Alpen waar vorige week een toestel van Germanwings neerstortte zijn geborgen. Dat heeft de gendarmerie bekendgemaakt, meldde het Franse journaal vanavond. Eerder vandaag gaf president van Frankrijk François Hollande al aan dat de identificatie van alle inzittenden voor het einde van de week mogelijk moet zijn.

Reddingswerkers op de rampplek.
Reddingswerkers op de rampplek. Foto EPA / Claude Paris

Alle lichamen op de plek in de Alpen waar vorige week een Airbus A320 van Germanwings neerstortte zijn geborgen. Dat heeft de gendarmerie bekendgemaakt, meldde het Franse journaal vanavond. Eerder vandaag gaf president van Frankrijk François Hollande al aan dat de identificatie van alle inzittenden voor het einde van de week mogelijk moet zijn.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Gendarmerie meldt dat alle lichamen bij de rampplek in de Alpen zijn geborgen.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas En een link bij de mededeling van zojuist: lichamen vliegramp Alpen geborgen http://t.co/VVWPAk2jnR

Van het stoffelijk overschot zijn vierhonderd dna-monsters verzameld en opgestuurd naar het Franse instituut voor technisch strafrechtelijk onderzoek (IRCGN). In totaal zijn 78 verschillende dna-profielen vastgesteld, maar officieel is nog niemand geïdentificeerd, meldt persbureau AFP.

Opzettelijk gecrasht

Hollande zei vandaag op bezoek in Berlijn dat identificatie binnen de week mogelijk was dankzij het beschikbaar gestelde DNA-materiaal en “uitzonderlijk wetenschappelijk” werk. Bondskanselier Angela Merkel bedankte de president voor de Franse hulp bij zowel de reddingswerkzaamheden als het onderzoek naar de toedracht van de crash.

De helft van de inzittenden van de Airbus was Duits. Ook co-piloot Andreas Lubitz (27), die het vliegtuig waarschijnlijk opzettelijk liet crashen, kwam uit Duitsland. Vandaag werd bekend dat hij jaren geleden suïcidale neigingen had gehad. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waar budgetmaatschappij Germanwings onder valt, werd zes jaar geleden op de hoogte gesteld dat Lubitz een zware depressie had gehad.

Zware depressie

Lubitz werd voordat hij zijn vliegbrevet haalde langere tijd behandeld door een psychotherapeut. De procureur die verantwoordelijk is voor het onderzoek vond “een nota over zelfmoordneigingen”. Na de behandeling bezocht Lubitz meerdere malen een dokter, maar er zijn geen meldingen meer gemaakt van suïcidaal of agressief gedrag. Er zijn nog altijd geen aanwijzingen voor het motief van de co-piloot.

Vlucht 4U9525 was vorige week dinsdag onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het in de omgeving van Barcelonnette, in bergachtig gebied ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Marseille, neerstortte.