Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ABN-commissaris Peter Wakkie treedt terug na ophef salarissen

Wakkie op een archieffoto uit 2006 in zijn tijd als commissaris van Ahold.
Wakkie op een archieffoto uit 2006 in zijn tijd als commissaris van Ahold. Foto ANP / Cynthia Boll

Peter Wakkie treedt met onmiddellijke ingang terug uit de Raad van Commissarissen van ABN Amro. Dat heeft de bank vanmiddag bekendgemaakt. Wakkie vertrekt vanwege de ophef die is ontstaan over de loonsverhoging voor de ABN-top, die inmiddels is teruggedraaid.

In een persbericht dat ABN Amro heeft gepubliceerd staat dat Wakkie zich verantwoordelijk acht voor “de ontstane ophef” over de loonsverhoging omdat hij de commissaris is die gaat over het beloningsbeleid van de bank:

Peter Wakkie heeft besloten dat hij met onmiddellijke ingang terugtreedt uit de Raad van Commissarissen van ABN AMRO. De heer Wakkie was vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen en voorzitter van de Remuneratie-, Selectie- en Benoemingscommissie. Hij acht zich in die laatste hoedanigheid in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef.

Vorige week werd bekend dat de top van staatsbank ABN Amro, op topman Gerrit Zalm na, een loonsverhoging zou krijgen van 100.000 euro. Daarover ontstond grote maatschappelijke en politieke ophef, waarna minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag besloot de beursgang van de bank uit te stellen. Na alle maatschappelijke en politieke kritiek zag de ABN-top zondag af van de loonsverhoging.

Wakkie verdedigt loonsverhoging in interview NRC

De top van ABN Amro wilde hun besluit tot de loonsverhoging (en hun besluit die weer terug te draaien) tot nu toe niet toelichten. Maar uitgerekend vanmiddag gaf Wakkie een interview aan NRC Handelsblad (€) waarin hij de loonsverhoging nog steeds verdedigde:

“De bestuurders hebben hun doelstellingen steeds met vlag en wimpel gehaald. Als je die gehaald hebt, heb je recht op die bonus. Die hebben ze al sinds 2010 niet meer ontvangen. In werkelijkheid hebben ze dus 1,5 miljoen laten liggen.”

Over de ontstane ophef zegt hij in het interview: “Daar heb ik een eigen mening over, maar die wil ik niet delen. Dat zou niet goed zijn voor de bank – daar moet de rust nu terugkeren.”

Wakkie is jurist en werkte voorheen als advocaat bij De Brauw in Amsterdam. In 2003 stapte hij over naar supermarktconcern Ahold, waar hij zitting nam in de raad van bestuur.

Vragen over ‘schimmige rol’ Dijsselbloem’

Over de rol van Dijsselbloem bij de salarisverhoging blijven vragen bestaan. NRC meldde vanmiddag dat de minister in het voorjaar van 2014 goedkeuring heeft gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de top van ABN Amro en ook toezegde die publiekelijk te verdedigen. Dijsselbloem was de afgelopen dagen juist heel kritisch over het besluit van ABN de salarissen te verhogen en stelde de beursgang van de bank om die reden uit.

Vanmiddag bleek dat verschillende partijen in de Kamer vragen hebben bij de rol van Dijsselbloem. De Kamer gaat binnenkort met de minister over het gedoe rond ABN Amro in debat. Voorafgaand daaraan moet de bewindsman een reeks vragen van Kamerleden beantwoorden over alle kwesties die rond de bank spelen.

Lees ook het hele interview met inmiddels oud-commissaris Peter Wakkie van ABN Amro, ‘Uitleggen dat het deugt, lukte niet’ (€).