Bo&Caro

Wat ze bij Refresco écht goed kunnen is dingen in flessen stoppen

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De beursgang van frisdrankgigant Refresco Gerber bij Euronext te Amsterdam
Wie: Hans Roelofs, CEO van Refresco Gerber, woordvoerder Claire Verhagen en beursdirecteur Maurice van Tilburg

Hij heeft net even geoefend – het slaan op de gong – zodat het straks om negen uur, als zijn frisdranken- en verpakkingsbedrijf Refresco Gerber zijn beursgang beleeft, goed gaat. Topman Hans Roelofs veegt het zweet van zijn bovenlip. Daar gaat-ie.

Aftellen. Een slag op de gong. Applaus.

Glimmend neemt Roelofs alle felicitaties in ontvangst. “Was de gong goed te horen?”, vraagt hij nog even voor de zekerheid. Want dit was immers hét moment waar hij het afgelopen jaar zo hard voor gewerkt heeft. “Vooral de laatste weken waren zwaar, ik heb hele lange dagen gemaakt.” Zijn vrouw en kinderen zijn er vandaag ook bij. “Zie ik die ook weer eens.”

Dingen in flessen

Woordvoerder Claire Verhagen komt aangestormd en duwt een onschuldige journaliste aan de kant. “Hans mag pas ná zijn speech geïnterviewd worden.”

Al goed, al goed. Roelofs vouwt zijn A-4’tje open en schraapt zijn keel. “Het enige dat we bij Refresco Gerber echt goed kunnen is dingen in flessen stoppen.” Daarom hebben ze een miniatuur vrachtwagentje van het bedrijf in een petfles gestopt. Enigszins beschroomd overhandigt Roelofs het geval aan beursdirecteur Maurice van Tilburg, die er “heel blij mee is”. Opnieuw applaus.

Smerig vlees

Roelofs neemt een slok van zijn door Refresco Gerber verpakte sinaasappelsap. Best lekker. Ja, hij heeft wel wat met sap. “Ik drink het bijna elke dag. Als het op mijn pad komt.” Volgens Roelofs is het belangrijk als directeur affiniteit met je product hebben. “Anders werkt het niet.” Hij kan trouwens geen producten bedenken waar voor hij niet zou willen werken. Zelfs aan smerig vlees heeft hij zijn handen al eens vuilgemaakt – bij vleesbedrijf Vion West, waar hij eerder algemeen directeur van was.

Woordvoerder Verhagen duikt weer op. Ze vindt dat Roelofs te veel “geclaimd” wordt. “En als er moeilijke vragen worden gesteld dan moet je me roepen”, drukt ze de topman op het hart. Roelofs haalt gelaten zijn schouders op. Het slaan op de gong ging goed. Er is taart. Zijn vrouw en kinderen zijn er. Alles is in orde.