Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Verkiezingen Nigeria: oppositieleider Buhari ruim aan kop

Een aanhanger van Buhari na een overwinning in Kano, noord-Nigeria.
Een aanhanger van Buhari na een overwinning in Kano, noord-Nigeria. AP / Ben Curtis

Oppositieleider Muhammadu Buhari gaat ruim aan kop in de race om het presidentschap van Nigeria nu de uitslag in driekwart van de deelstaten bekend is.

Voormalige militaire juntaleider Buhari heeft 11,5 miljoen stemmen. Zijn concurrent, de zittende president Goodluck Jonathan van de PDP (Democratische Volkspartij), heeft er 9,5 miljoen. Dat meldt persbureau Reuters, dat de uitslagen uit verschillende deelstaten heeft samengevoegd.

De PDP is al zestien jaar aan de macht in Nigeria. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het nog nooit voorgekomen dat een zittend president de verkiezingen verloor.
Onze correspondent Bram Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Something huge is happening in #Nigeria. Where in Africa was a ruling party so close to being kicked out by popular vote?

Moslim uit noorden en christen uit zuiden

De partij van Buhari, APC, is een samenraapsel van oppositiepartijen die voor het eerst samenwerken. Hij is een moslim uit het noorden die zegt de islamitische terreurorganisatie Boko Haram te kunnen verslaan; Goodluck, fel bekritiseerd om zijn trage reactie op de ontvoering van ruim tweehonderd schoolmeisjes, een christen uit het zuiden.

Nigeria vreest een geweldsuitbarsting na de stembusgang. De situatie is zo gespannen dat in ten minste één deel van het land een avondklok is ingesteld. Voormalig president Olusegun Obasanjo speculeerde openlijk over een staatsgeep als Jonathan verliest. Gisteren werd gevochten tussen het leger en Boko Haram. Een dag eerder werden zeker veertig mensen gedood, vermoedelijk door Boko Haram, die fel tegen verkiezingen is.

Nigeria in greep van Boko Haram

Terreurgroep Boko Haram streeft naar een islamitische staat in Nigeria en doodde de afgelopen jaren duizenden mensen. Nog meer mensen zijn ontheemd.

Gevreesd werd dat de verkiezingen zouden worden gesaboteerd. Die angst lijkt ongegrond; er zijn geen grote onregelmatigheden aangetroffen.