Sarkozy aan kop in exitpolls

Het conservatieve UMP van de onlangs als leider teruggekeerde oud-president Nicolas Sarkozy heeft gisteren de slotronde van de Franse departementale verkiezingen gewonnen. Volgens exitpolls is de UMP in 66 tot 70 departementen de grootste partij geworden. Dat is een flinke stijging vergeleken met de huidige 41 departementen.

De PS (Parti Socialiste) van president François Hollande is de grote verliezer, zoals al werd verwacht. De partij is volgens de exitpolls in 27 tot 31 departementen de grootste partij, een halvering vergeleken met de huidige situatie. Nu is de PS nog de grootste in 61 departementen.

Ook het anti-Europese nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen heeft een goede verkiezingsdag achter de rug. De partij heeft winst geboekt, maar het is nog niet duidelijk of de partij ergens de grootste wordt.

De departementale verkiezingen zijn niet erg populair en werden dit jaar gecompliceerd doordat de Nationale Assemblee – vergelijkbaar met de Tweede Kamer – nog niet definitief heeft vastgesteld wat na een ingrijpende hervorming de verantwoordelijkheden van de nu te verkiezen leden van departementsraden zijn.

Daardoor waren de campagnes meer nationaal dan anders en vooral een graadmeter voor de populariteit van de Parti Socialiste van Hollande en premier Manuel Valls.