Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Serviër Seselj moet terug naar Joegoslavië-tribunaal

Een archieffoto uit 2014 van de Serviër Vojislav Seselj.
Een archieffoto uit 2014 van de Serviër Vojislav Seselj. Foto AP/Darko Vojinovic

De Serviër Vojislav Seselj, die verdacht wordt van oorlogsmisdaden, moet per direct terug naar de gevangenis in Nederland. Dat heeft het Joegoslavië-tribunaal bepaald. Seselj wordt verdacht een groot aandeel te hebben gehad in etnische zuiveringen op de Balkan begin jaren negentig, maar werd vrijgelaten wegens gezondheidsredenen.

Volgens het tribunaal van de Verenigde Naties heeft Seselj de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden. De Serviër heeft sinds zijn vrijlating meerdere malen gezegd niet vrijwillig te zullen terugkeren naar Scheveningen. Ook vandaag zei hij volgens de Servische krant Vecernje Novosti in een reactie op de nieuwe uitspraak van het tribunaal dat hij niet uit zichzelf het vliegtuig naar Nederland zal pakken:

“Het zal niet gemakkelijk zijn mij te arresteren.”

‘Rivieren van bloed’

Seselj mocht het vonnis in zijn rechtszaak, waarin 28 jaar cel tegen hem is geëist, sinds vorig jaar november in vrijheid afwachten omdat bij hem darmkanker werd geconstateerd. De aanklager ging in beroep tegen zijn vervroegde vrijlating.

De aanklagers achten hem schuldig aan het rekruteren van paramilitairen en het zaaien van haat tegen niet-Serviërs in Bosnië en Kroatië tijdens de oorlog tussen 1991 en 1993. Twintig jaar geleden voorspelde hij dat er rivieren van bloed zouden stromen als Bosnië zich onafhankelijk zou verklaren.

Saboteur

Sinds de rechtszaak tegen Seselj is begonnen heeft de Serviër geprobeerd het proces te verstoren. Zo heeft hij meerdere malen geprobeerd vervroegd vrij te komen, ging hij in hongerstaking en wraakte hij alle twaalf rechters van het hof. Ook maakte hij namen van beschermde getuigen bekend in boeken die hij schreef. In 2011 werd hij al tot 1,5 jaar cel veroordeeld wegens minachting van het hof. Dat was zijn tweede veroordeling wegens minachting.

Seselj staat bekend als een ultranationalistisch leider, die nog altijd een grote aanhang heeft onder nationalistische burgers. Hij was de leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij.