Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Selfiestick verboden op grote muziekfestivals, zoals Lowlands en Pinkpop

Aziatische toeristen in Thailand poseren voor een selfiestick.
Aziatische toeristen in Thailand poseren voor een selfiestick. Foto EPA / Udo Weitz

De selfiestick is deze zomer verboden op grote Nederlandse muziekfestivals zoals Lowlands, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Pitch en Best Kept Secret. Dat meldt VPRO’s 3voor12.

Vanochtend lieten twee grote Amerikaanse festivals, Coachella en Lollapalooza, ook al weten dat selfiesticks en andere ‘narcisstics’ het festivalterrein niet meer opkomen.

Selfiestick ook niet welkom in musea

Musea begonnen met het verbod, met als argument dat bezoekers met de uitschuifbare stok kunst kunnen beschadigen. Zo moet het statief bij het Rijksmuseum, het Teylers Museum, het Fotomuseum Den Haag en het Stedelijk Museum in de tas blijven.

Ook in verschillende buitenlandse musea geldt een selfiestickverbod, onder meer in London’s National Gallery, het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het paleis Versailles in Parijs, het Hirshhorn Museum in Washington en het Museum of Fine Arts in Houston.

De selfiestick is niet aan de bal

De selfiestick, een uitschuifbaar smartphone-statief dat de gebruiker helpt een foto van zichzelf te maken, wordt door bezoekers van culturele instellingen en evenementen steeds vaker gezien als “irritant” en “gevaarlijk”.

In voetbalstadions in Brazilië, in Engeland en in de Amsterdam ArenA is de stok ook al niet meer welkom. Het ding belemmert vaak het zicht van andere toeschouwers.

De fotostok meenemen naar een concert in de Ziggo Dome mag ook niet meer. Eerder dit jaar zei een woordvoerder van het popstadion tegen 3voor12:

“We willen dat voor iedere bezoeker het zicht op het podium optimaal is, zo is deze zaal ontworpen. Naar aanleiding van klachten van bezoekers merken we dat de selfiestick het zicht van mensen flink belemmert dus als irritant wordt ervaren.”

Tijdens carnaval in Rio de Janeiro werd de selfiestick vorig jaar ook al verboden.