Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Verweij door ploeg geschorst

Het schaatsseizoen is maar net een week afgelopen of de crisis bij de ploeg van Corendon is compleet. Kopman Koen Verweij en drie andere schaatsers willen dat de sponsor breekt met coach Jan van Veen en het management, bestaande uit Chiel van Praag en Martijn Krabbes. Een coup van de schaatsers?

De ploegleiding reageert met de mededeling dat het boegbeeld van Corendon – onttroond wereldkampioen allround en winnaar van olympisch goud en zilver – voorlopig is geschorst. Net als zijn companen Renz Rotteveel, Maurice Vriend en Sjoerd de Vries. Opvallend: Jan Blokhuijsen – het andere boegbeeld – houdt zich buiten de discussie. Ook coach Van Veen reageerde nog niet.

De crisis bij Corendon werd al zichtbaar bij de NK allround in december. Verweij en Blokhuijsen, die beiden met achterstand uit de zomertraining kwamen, toonden openlijk hun onvrede. Blokhuijsen trok zich na tegenvallende resultaten terug voor de rest van het seizoen. Verweij liet bij de WK allround, waar hij na een val op de 500 meter kansloos was, opnieuw blijken klaar te zijn met de trainingsaanpak van Van Veen. Hij stuurde een brief naar Corendon-eigenaar Atilay Uslu, die stelde dat zijn doel blijft om de beste schaatsploeg van Nederland te bouwen. Maar met Verweij of Van Veen?