ICRC stopt activiteiten Mali tijdelijk vanwege dood medewerker

Nederlandse commando's tijdens een patrouille richting de stad Bakal. De Nederlanders opereren vanuit kamp Castor bij Gao.
Nederlandse commando's tijdens een patrouille richting de stad Bakal. De Nederlanders opereren vanuit kamp Castor bij Gao. ANP / Evert-Jan Daniëls

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) schort de activiteiten in Mali tijdelijk op omdat een vrachtwagen voor hulpgoederen is aangevallen. De chauffeur is vermoord en een passagier verwond.

Twitter avatar ICRC ICRC We’re shocked by the death of our colleague Hamadoun in #Mali. We are strongly condemning the attack. http://t.co/Q5E7Rou8IE

De auto werd aangevallen op zo’n 45 kilometer afstand van de stad Gao, meldt persbureau AP, en vatte gedeeltelijk vlam. Op de vrachtwagen stond een groot logo van het Rode Kruis. De wagen was op weg naar Niger, om daar medische goederen op te halen voor een ziekenhuis in Gao.

De gewonde passagier is werkzaam voor het Malinese Rode Kruis; zijn toestand is stabiel. Het ICRC, dat acties coördineert van het Rode Kruis in conflictgebieden, zegt in een verklaring zich zorgen te maken over het toegenomen geweld tegen hulpverleners. “Daardoor kunnen ze individuen en gemeenschappen in hoge nood niet helpen.”

Extremisten gelieerd aan Al-Qaeda pleegden een militaire coup in 2012. Een interventie geleid door Frankrijk begin 2013 dwarsboomde de extremisten, maar de toestand in het land is nog steeds instabiel en de situatie verslechtert. Een VN-missie, waar ook Nederland aan deelneemt met 450 militairen, probeert de rust in het land te herstellen.